Risotto z dynią

risotto z dynią i parmezanemRisotto z dynią

Przepyszne danie! Delikatne, aksamitne, lekkostrawne i bogate w wiele witamin i minerałów. Przepis jest wspaniały, najprostsza forma risotta z dynią, a smak według mnie najlepszy! Nie jadłam lepszego risotta z dynią niż to.

Póki dynia jest jeszcze dostępna w sklepach lub niedawno została zerwana z ogrodów, warto nieco poszaleć, próbując nowe, ciekawe przepisy.

Spośród dań z dynią, jak np. klasycznej zupy kremu z dyni, placków z dyni, czy innych dań obiadowych, risotto z dynią na mnie zrobiło chyba największe wrażenie pod względem smakowym.

Składniki na 2 porcje:

  • 175 g dyni (1,5 szklanki pokrojonej w kostkę)
  • 180 g ryżu do risotto (ok. 1 szklanka)
  • 1/4 cebuli
  • 1/2 szklanki wina białego wytrawnego
  • 3/4 litra gorącego bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego sera parmezan
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

risotto z dyniąZ dyni wyjąć miąższ z pestkami i pozbawić ją skóry, pokroić w kostkę (o boku ok. 1 cm). Cebulę drobno posiekać. W rondlu roztopić 1 łyżkę masła i wrzucić na nie cebulkę, lekko poddusić (nie rumienić), po chwili dodać 1/2 części pokrojonej dyni, razem wszystko przesmażyć, po czym po chwili wsypać ryż. Wszystko przemieszać, aby ryż został pokryty przez masło i wlać wino. Gotować do odparowania całego wina, po czym powoli wlać chochlę gorącego bulionu. Cały czas mieszać. Risotto z dynią powinno się lekko gotować. Gdy odparuje nadmiar płynu, wlać kolejną chochlę i tak aż do wyczerpania całego bulionu. Po ok. 10 minutach dorzucić do rondla pozostałą część dyni, dodać przyprawy (sól, pieprz i dosłownie odrobinę gałki muszkatołowej). Risotto z dynią powinno się gotować ok. 17 minut. Gdy wlejemy ostatnią chochlę, nie doprowadzić do całkowitego odparowania płynu (ryż powinien być wtedy al dente, a risotto lekko wodniste). Zdjąć garnek z ognia, dorzucić pozostałe masło, rozpuścić je w risotto, po czym wsypać starty parmezan. Całość wymieszać (powinno być kleiste) i nakładać na głębokie talerze.

Risotto z dynią podawać od razu, gorące, posypane odrobiną startego parmezanu.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
sałatka z rukoli i buraków
Sałatka z rukoli i buraków

Sałatka z rukoli i buraków Owa sałatka z rukoli i buraków, z ziarnami siemienia lnianego i sezamu, z pysznym, delikatnym...

Zamknij