Risotto z grzybami

Risotto-z-grzybami-leśnymiRisotto z grzybami leśnymi

Sezon grzybowy rozpoczęty! W lesie mnóstwo pięknych, pachnących grzybów, które aż się proszą o zerwanie i ich wykorzystanie. Część oczywiście zostało ususzonych na kolejny rok, no ale z części musiałam zrobić pyszne potrawy. Pierwszą z nich i dla mnie najlepszą było risotto z grzybami.

Danie proste, dość szybkie do wykonania, z niedużą ilością ale bardzo dobrej jakości składników. Przede wszystkim wysokiej jakości musi być ryż. Jest on kluczowy dla tego dania, warto więc czasem wydać nieco więcej złotówek na lepszy ryż. Różnica naprawdę jest wyczuwalna. Najlepsze są grzyby samodzielnie zerwane w lesie. Ja tym razem użyłam świeżo zerwane podgrzybki, ale można również użyć prawdziwki lub borowiki. Dodatek pietruszki nada temu daniu nieco świeżości i pomoże strawić dość ciężkie grzyby.

Składniki na 2 porcje:grzyby

  • 180 g ryżu do risotto (ok. 1 szklanki)
  • grzyby (świeże lub suszone) – ja dałam ok. szklankę świeżych, ugotowanych grzybów
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu (np. grzybowego)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotować grzyby:

grzyby gotowanie– świeże oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w następujący sposób: pierwszą zagotowaną wodę (utworzy się piana) odlać, przepłukać grzyby i zalać ponownie ciepłą wodą. Ponownie zagotować i gotować je ok. 15-25 minut. Odlać. Ewentualnie można trochę tej ostatniej wody wykorzystać jako bulion, doprawić do smaku.

– suszone zalać gorącą wodą, pomoczyć kilkanaście minut, wypłukać je w niej, odlać wodę. Zalać świeżą wodą i gotować (ok. 15-20 minut). Tą pozostałą wodę można w części wykorzystać jako bulion, wystarczy doprawić do smaku.

W sporym głębokim rondlu roztopić masło (2 łyżki) i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Nie rumienić, ale chwilę razem poddusić. Wsypać ryż i chwilę podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem, po czym wlać wino i mieszając risotto odparować je w całości. risotto z grzybamiCały czas niemal mieszając risotto, dolewać po chochli bulionu. Gdy odparuje, znów dolać kolejną i tak w kółko, aż ryż będzie ugotowany: z zewnątrz miękki, a w środku twardawy. W risotto powinno pozostać trochę płynu (nie odparowywać do końca). Pod koniec dodać grzyby, ostatnią łyżkę masła, wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać ser i pietruszkę, zamieszać i wyłożyć na talerze.

Risotto z grzybami wyłożyć na głębokie talerze i podawać gorące. Można posypać dodatkowo parmezanem.

Poza sezonem polecam przepis na risotto z suszonymi grzybami – borowikami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Zupa dyniowa
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym "Zupa dyniowa Milki" - czyli zupa dyniowa mojej sąsiadki :) Ostatnio przyniosła mi zrobioną przez...

Zamknij