Risotto z truflami

risotto z truflamiRisotto z truflami i parmezanem

Trufle to bardzo drogie grzyby, to jeden z najdroższych przysmaków spożywczych! Ich cena jest tak wysoka, ponieważ bardzo trudno je znaleźć. W polskich lasach niestety nie występują, a szkoda, bo są bardzo dobre. Ich kształt jest nieregularny, zbliżony do okrągłego. Mają one bardzo unikalny aromat, zapach. Trufle to ponoć afrodyzjak… 😉

Risotto z truflami, jak każde risotto, nie jest trudne do przygotowania, a jedynie trzeba cały czas stać przy garnku, by mieszać ryż na przemian z dolewaniem bulionu.

Jeśli nie macie trufli, możecie zrobić klasyczne risotto z grzybami.

Składniki na 2 porcje:

  • 180-200 g ryżu do risotto
  • 50 g trufli (ja miałam w oliwie, ale jak macie dostęp – mogą być świeże)
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 800 ml bulionu
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • sól
  • pieprz

risotto z truflami i parmezanemCebulę drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i poddusić na nim cebulę, nie rumienić. Dodać ryż i wszystko wymieszać, aby ryż zrobił się szklisty. Wlać całe wino i zagotować, odparować cały płyn. Od tego czasu na przemian dolewać po 1 chochli bulionu, cały czas niemal mieszając i dolewać kolejną chochlę dopiero, gdy poprzednia odparuje.

Mniej więcej po ok. 10 minutach dodać bardzo cienko pokrojone lub starte trufle, kontynuując dolewanie bulionu i mieszanie. Po wlaniu ostatniej chochli (ok. 17 minut od rozpoczęcia mieszania) nie dopuścić do jej pełnego odparowania, risotto z truflami powinno być nieco płynne, a ryż al dente. Rondel zdjąć z ognia, dodać ostatnią łyżkę masła i 3/4 części parmezanu. Wymieszać.

Risotto z truflami wykładać na głębokie talerze, posypać parmezanem, podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
risotto szafranowe
Risotto szafranowe

Risotto szafranowe Szafran to krokus, który zna chyba każdy. Często hodujemy go w swoich ogródkach. Jednocześnie jest to najdroższa przyprawa...

Zamknij