Knedle z rabarbarem

Knedle z rabarbaremKnedle z rabarbarem

Po klasycznych knedlach ze śliwkami robionych jesienią przyszła pora na eksperymenty wiosenne! Knedle z rabarbarem – gdy wspomniałam o tym mamie, była zdziwiona, czy taki obiad w ogóle będzie zjadliwy. Gdy już zrobiłyśmy knedle z rabarbarem, nie mogła się nimi najeść, a już w kolejny weekend ponawialiśmy nasze dzieło i robiłyśmy je ponownie 🙂

Rabarbar to warzywo! I to bardzo zdrowe warzywo, zawierające sporo kwasu foliowego, potasu, błonnika i witamin A, C, E. Ma bardzo mało kalorii, więc osoby na diecie mogą śmiało go spożywać.Knedle z rabarbarem najlepsze

Do knedli z rabarbarem idealnie pasuje świeża mięta, która nadaje knedlom rześki, wiosenny smak.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łodyg rabarbaru
  • cukier
  • śmietana lub jogurt naturalny do podania
  • kilka listków świeżej mięty do podania

Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody, odcedzić i przecisnąć przez praskę lub zbić tłuczkiem. Ostudzić. Najlepiej zrobić to nawet dzień wcześniej. Do zimnych ziemniaków dodać jajka oraz mąkę i wyrobić na gładkie ciasto. Im mniej damy mąki tym lepiej, więc nie należy wyrabiać zbyt długo, bo ciasto będzie się kleiło tym bardziej, im dłużej będziemy je ugniatać.

Rabarbar obrać z zewnętrznej warstwy (twarde „włosy”) i pokroić go w plastry ok. 0,5 cm. Obsypać je obficie cukrem (kilka łyżek, w zależności od tego, jaką kwaskowatość lubicie).

Ciasto podzielić na części, każdą z nich uformować w wałeczek o średnicy ok. 5 cm i kroić krążki ok. 2 cm. Każdy krążek lekko spłaszczać i na środek nakładać farsz z rabarbaru. Knedle z rabarbarem sklejać dokładnie, aby farsz nie mógł się wydostać podczas gotowania.

Ciasto na knedle z rabarbarem   Knedle z farszem z rabarbaru

W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić ją (ok. 1 łyżkę soli). Na wrzątek wrzucać knedle z rabarbarem (nie wszystkie na raz, partiami) i gotować je do kilku minut (ok. 3-4) od momentu ich wypłynięcia na wierzch.

Knedle z rabarbarem podawać polane śmietaną, oprószone cukrem i udekorowane listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką, chilli
Śledzie z suszonymi pomidorami i chilli

Śledzie z suszonymi pomidorami, musztardą francuską i chilli To jest mój ostatni typ numer jeden jeśli chodzi o śledzie! Śledzie...

Zamknij