Pierogi leniwe

pierogi leniwe z truskawkamiPierogi leniwe z truskawkami lub z bułką tartą

Cały czas zastanawiam się, dlaczego nazywane są one pierogami. Ani kształtem, ani składnikami, z jakich są wykonane, nie są do nich podobne. Może dlatego, że ciasto się zagniata? Nie wiem i wnikać nie będę, ale przyznam, że są tak pyszne i tak szybkie w wykonaniu, że będę je robić częściej. Przez niektórych nazywane są kopytkami leniwymi, błędnie, gdyż kopytka wykonane są z ziemniaków.

Tradycyjna receptura to polanie pierogów leniwych bułką tartą rozpuszczoną na maśle lub posypanie cukrem i cynamonem. Ja tym razem zrobiłam jedne z bułką tartą i jedne w nieco odmienny sposób z uwagi na sezon truskawkowy.

Składniki na 2-3 duże porcje:pierogi leniwe

  • 400 g twarogu (w kostkach)
  • 1 szklanka mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
  • 2 jajka
  • 10 g cukru waniliowego (można użyć zwykłego lub cukru pudru)
  • szczypta soli

Twaróg przełożyć do miski i lekko rozgnieść widelcem. Przesiać do niego mąkę, dać 2 żółtka i cukier. Wymieszać (wyrobić rękoma). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać je do masy twarogowej, wymieszać (można wyrobić dłońmi, jak mięso na mielone, tylko delikatniej, by piana nie opadła). Z ciasta uformować wałeczek (najlepiej na stolnicy lub desce drewnianej wysypanej mąką), podsypując lekko mąką. Im mniej mąki użyjecie, tym pierogi leniwe będą lepsze, więc starać się jej nie podsypywać za wiele. Wałeczek powinien mieć ok. 3 cm średnicy. Ostrym nożem kroić go na kawałki (ok. 2 cm) i wrzucać na wrzątek z odrobiną soli. Gdy pierogi leniwe wypłyną na wierzch, gotować je jeszcze 1,5-2,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

leniwe pierogiPonadto:

W wersji z truskawkami:

  • kilka świeżych truskawek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru

Jogurt wymieszać z cukrem. Truskawki wymyć, odszypułkować, pokroić na ćwiartki. Pierogi leniwe polać jogurtem i posypać truskawkami. Jogurt śmiało można zastąpić śmietaną, a cukier – cukrem waniliowym.

W wersji z bułką tartą:pierogi leniwe z bułką tartą

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej (lub np. startych herbatników)
  • cynamon (opcjonalnie)
  • cukier (opcjonalnie)

Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego bułkę tartą i lekko podsmażyć. Polać tym pierogi leniwe. Można posypać szczyptą cynamonu i cukru.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
pstrąg pieczony w pomidorach
Pstrąg pieczony w pomidorach

Pstrąg pieczony w pomidorach z porą Pstrąg to ryba, która ma ogromną ilość kwasów omega-3. Rybę tą polecają dietetycy osobom...

Zamknij