Knedle ze śliwkami
Knedle ze śliwkami
Nie wyobrażam sobie środku lata i początku jesieni bez zrobienia knedli ze śliwkami! Jest to obowiązkowa pozycja w naszym menu, tak jak pierogi z jagodami na początku lata. Knedle można również robić z rabarbarem, truskawkami, jednak te ze śliwkami mają u nas największe powodzenie 🙂
Knedle ze śliwkami to idealna propozycja na obiad (dla tych, którzy lubią dania bezmięsne) bądź na podwieczorek. Podawać można je na różne sposoby: z masełkiem rozpuszczonym na patelni i bułką tartą czy też z cukrem i cynamonem. U nas króluje śmietana jako dodatek wyśmienity do tego dania.
Śliwki to wspaniałe owoce, które nie tylko regulują procesy trawienne, ale i poprawiają humor 🙂
Składniki na ok. 25 sztuk (w zależności od wielkości śliwek):
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
- śmietana
- cukier
- cynamon (opcjonalnie)
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odlać z nich wodę i dokładnie odparować, a następnie przecisnąć przez praskę (można ugnieść tłuczkiem). Ziemniaki wystudzić (najlepiej przygotować je dzień wcześniej, łatwiej się lepi z nich knedle). W tym czasie przygotować śliwki. Dokładnie je wymyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Wszystkie wrzucić do miski, oprószyć cukrem.
Zimne ziemniaki połączyć z jajkami i mąką, wyrobić dokładnie ale niezbyt długo. Ciasto podzielić na części i z każdej formować wałek o średnicy ok. 5 cm (w razie potrzeby podsypać ciasto mąką), kroić na krążki grubości ok. 2-3 cm. Każdy krążek spłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę i dokładnie zwinąć (można skleić jak pieroga, a następnie zrolować tworząc kulkę/owal).
W sporym garnku zagotować wodę, lekko posolić, na wrzątek wrzucać knedle i gotować je ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch. Knedle ze śliwkami gotować partiami, aby się nie posklejały.
Knedle ze śliwkami podawać ze śmietaną i cukrem, można oprószyć cynamonem. Najlepiej smakują gorące, prosto z wody.
Smacznego!