Knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkami

Nie wyobrażam sobie środku lata i początku jesieni bez zrobienia knedli ze śliwkami! Jest to obowiązkowa pozycja w naszym menu, tak jak pierogi z jagodami na początku lata. Knedle można również robić z rabarbarem, truskawkami, jednak te ze śliwkami mają u nas największe powodzenie 🙂

Knedle ze śliwkami to idealna propozycja na obiad (dla tych, którzy lubią dania bezmięsne) bądź na podwieczorek. Podawać można je na różne sposoby: z masełkiem rozpuszczonym na patelni i bułką tartą czy też z cukrem i cynamonem. U nas króluje śmietana jako dodatek wyśmienity do tego dania.

Śliwki to wspaniałe owoce, które nie tylko regulują procesy trawienne, ale i poprawiają humor 🙂

Składniki na ok. 25 sztuk (w zależności od wielkości śliwek):śliwki

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 kg śliwek (najlepiej węgierek)
  • śmietana
  • cukier
  • cynamon (opcjonalnie)

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odlać z nich wodę i dokładnie odparować, a następnie przecisnąć przez praskę (można ugnieść tłuczkiem). Ziemniaki wystudzić (najlepiej przygotować je dzień wcześniej, łatwiej się lepi z nich knedle). W tym czasie przygotować śliwki. Dokładnie je wymyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki. Wszystkie wrzucić do miski, oprószyć cukrem.

knedleZimne ziemniaki połączyć z jajkami i mąką, wyrobić dokładnie ale niezbyt długo. Ciasto podzielić na części i z każdej formować wałek o średnicy ok. 5 cm (w razie potrzeby podsypać ciasto mąką), kroić na krążki grubości ok. 2-3 cm. Każdy krążek spłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę i dokładnie zwinąć (można skleić jak pieroga, a następnie zrolować tworząc kulkę/owal).

W sporym garnku zagotować wodę, lekko posolić, na wrzątek wrzucać knedle i gotować je ok. 2-3 minut od ich wypłynięcia na wierzch. Knedle ze śliwkami gotować partiami, aby się nie posklejały.knedle ze śliwkami1

Knedle ze śliwkami podawać ze śmietaną i cukrem, można oprószyć cynamonem. Najlepiej smakują gorące, prosto z wody.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
pieczony pstrąg łososiowy
Pieczony pstrąg łososiowy

Pieczony pstrąg łososiowy z ziemniakami i cukinią w sosie śmietanowym Pstrąg łososiowy, inaczej nazywany pstrągiem tęczowym, ma bardzo smaczne, chude...

Zamknij