Risotto po bolońsku

risotto bolońskieRisotto po bolońsku

Jedno z lepszych risotto mięsnych – risotto po bolońsku. Jak każde risotto – wymaga czasu i ciągłego stania przy garnku w celu mieszania, ale efekt jest nieziemski, więc praca opłacalna 🙂

Risotto po bolońsku to alternatywna do makaronu z sosem bolońskim. Oba dania robi się dość podobnie, jednak tu mamy ryż, a tam – makaron. Tu brudzimy jeden garnek, tam – dwa 😉

Składniki na 2 porcje:risotto po bolońsku

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • 250 g mięsa mielonego (wołowe, wieprzowe lub mieszane)
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 700 ml bulionu
  • 1/2 cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g koncentratu pomidorowego (można zastąpić pomidorami z puszki lub świeżymi pozbawionymi skórki)
  • 2 spore garście sera parmezan (lub innego podobnego, np. grana padano)
  • kawałek papryczki chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki masła
  • olej
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać i drobno posiekać. W rozgrzanym wysokim rondlu rozgrzać oliwę i roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć (nie rumienić!) cebulkę oraz przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać mięso mielone i całość smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać ryż, wymieszać, aby połączył się z mięsem i zalać winem. Zagotować, odparować wino i chochla po chochli wlewać bulion (kolejną chochlę wlać dopiero, gdy poprzednia wyparuje).

Ostatnią chochlę bulionu wymieszać z koncentratem pomidorowym i wlać po ok. 15 minutach gotowania ryżu. Doprawić całość do smaku. Nie doprowadzić do całkowitego wyparowania płynu. Risotto po bolońsku powinno być dość płynne, a ryż al dente.

Zdjąć całość z ognia, dodać ostatnią łyżkę masła oraz starty parmezan. Wymieszać. Risotto po bolońsku nakładać na głębokie talerze dekorując np. świeżą bazylią i startym parmezanem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron ze szparagami i cukinią
Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami i cukinią w kremowym sosie z mascarpone Gdy w warzywniaku pojawiają się świeże szparagi, mam mnóstwo pomysłów...

Zamknij