Naleśniki z mięsem mielonym

zapiekane Naleśniki z mięsem mielonymNaleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym z parmezanem

Wspaniały przepis na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Danie, które obok lasagne lub cannelloni jest ulubionym mojego T. Rzeczywiście, smak tych naleśników jest wspaniały. Delikatne naleśniki i do tego farsz mięsno-pomidorowym. Pychotka!

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 8 naleśników z mięsem mielonym. naleśniki z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki na naleśniki:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jajka roztrzepać (lub zmiksować) z solą, dolać do nich olej, wodę i mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko razem dokładnie połączyć (by nie było grudek). Ciasto na naleśniki odstawić, aby odpoczęło, na jakieś 30 minut. Po tym czasie na patelni smażyć cienkie naleśniki. Nie ma potrzeby używania oleju na patelnię (poza pierwszym naleśnikiem), gdyż jej dodatek w środku sprawi, że naleśniki nie będą przywierały do dna (przy gorszych patelniach niestety może to nie zadziałać).

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe, drobiowe lub mieszane)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 750 ml passaty (przetarte pomidory) – można zamienić je pomidorami świeżymi (w sezonie) lub pomidorami z puszki
  • puszka kukurydzy
  • kilka listków świeżej bazylii
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • oliwa
  • spora garść startego sera parmezan
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

farsz do naleśników - mięso mieloneW głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną oliwę, chwilę poddusić, dodać przeciśnięty czosnek. Gdy zaczną się rumienić, dodać mięso mielone i całość poddusić kilka-kilkanaście minut. Do mięsa wlać pomidory (świeże wcześniej sparzyć i zdjąć z nich skórę, pokroić je), ale nie całość (ok. 500 ml). Mięso z pomidorami dusić, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Pod koniec wrzucić odsączoną z zlewy kukurydzę i posiekaną bazylię, doprawić do smaku solą, pieprzem i chilli.

Pozostałe pomidory podgrzać i przyprawić je do smaku solą, pieprzem, cukrem – jeśli są dość kwaśne. Sos pomidorowy posłuży do polania naleśników przed pieczeniem ich.

naleśniki z mielonym   naleśniki z mielonym mięsem

Na każdym usmażonym naleśniku układać mniej więcej 3 łyżki farszu i zwijać je w rulony. Naleśniki z mięsem mielonym układać w naoliwionym naczyniu żaroodpornym. Polać je sosem pomidorowym i posypać obficie startym parmezanem.naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 170-180oC (termoobieg lub np. grill) i zapiec je, aby i naleśniki farsz były gorące (ok. 10-15 minut).

Naleśniki z mięsem mielonym udekorować świeżą bazylią, podawać gorące.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
sałatka z gotowanym kurczakiem
Sałatka z gotowanym kurczakiem

Sałatka z gotowanym kurczakiem i makaronem Gdy zostanie kawałek gotowanego kurczaka, czy to z obiadu, czy z wywaru do jakiejś...

Zamknij