Krem ze szpinaku

Krem ze szpinakuKrem ze szpinaku i ziemniaków

Bardzo smaczna, bardzo zdrowa zupa krem ze szpinaku i ziemniaków, z delikatnym serkiem twarogowym i żółtkiem. Bogactwo smaku, bomba witaminowa idealna dla każdego.

Składniki:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • ok. 0,75 l wody lub bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 g serka twarogowego
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obrać, wymyć, pokroić w niewielką kostkę. Szpinak dokładnie wymyć. Cebulę i czosnek posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej (na niewielkim ogniu) cebulę i czosnek. Po ok. 3 minutach dodać pokrojone ziemniaki, smażyć ok. 1-2 minuty. Dodać szpinak, podsmażyć krótko, aż nieco zwiędnie, po czym wlać wodę i gotować całość ok. 15 minut na niewielkim ogniu.

Całość zmiksować na gładki krem dodając serek i przyprawy do smaku.

Krem ze szpinaku podawać z grzankami, serkiem mascarpone lub mozzarella, z pokruszonym żółtkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka kasza gryczana z awokado
Kasza gryczana z awokado

Kasza gryczana z awokado Uwielbiam kasze! Nie tylko na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale również (a może i przede...

Zamknij