Krem z ziemniaków

krem z ziemniakówZupa krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem

Zupa tania, szybka do przygotowania i dość syta. Krem z ziemniaków nadaje się świetnie na jesienne lub zimowe pory, gdy dostęp do innych warzyw, jak np. szparagi czy dobry kalafior mamy nieco ograniczony. Zupa – krem z ziemniaków mocno rozgrzewa, a dodatek lekko słonego boczku sprawia, że zupa jest bardziej pożywna i syta.

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
  • mały kawałek selera (opcjonalnie)
  • ok. 5 cm pora (najlepiej jasna część)
  • 150 g boczku wędzonego w kawałku
  • ok. 1 litra wody
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • garść startego sera np. parmezan (opcjonalnie)
  • ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek)
  • sól
  • pieprzzupa z ziemniaków

W rondlu zagotować wodę, wrzucić do niej boczek wędzony i chwilę gotować. W tym czasie przygotować warzywa: ziemniaki (i opcjonalnie seler) obrać, pokroić w kostkę (dość sporą, nie musi być równomierna) i dokładnie je wymyć. Wymyty por posiekać drobniej. Z garnka wyjąć boczek, a wrzucić warzywa, zagotować i gotować je do miękkości (ok. 20 minut). Warzywa dokładnie zblendować na gładki krem (wcześniej proponuję je wystudzić, aby nie stępić przez to ostrzy blendera). W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, można dolać wody. Krem z ziemniaków ponownie podgrzać, wlać śmietankę kremówkę i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, a także dodając rozmaryn i/lub tymianek, które świetnie pasują do ziemniaków.

Boczek pokroić w plasterki i zarumienić na patelni z odrobiną masła.

zupa krem z ziemniakówKrem z ziemniaków podawać gorący, na wierzchu ułożyć kawałki boczku, można posypać startym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Zamiast boczku można dodać podsmażone plasterki kiełbasy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
babka ziemniaczana drugi dzień
Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana z boczkiem i sosem pieczarkowym Babka ziemniaczana to danie popisowe moich rodziców! U nas w domu robi się...

Zamknij