Krem z ziemniaków
Zupa krem z ziemniaków z chrupiącym boczkiem
Zupa tania, szybka do przygotowania i dość syta. Krem z ziemniaków nadaje się świetnie na jesienne lub zimowe pory, gdy dostęp do innych warzyw, jak np. szparagi czy dobry kalafior mamy nieco ograniczony. Zupa – krem z ziemniaków mocno rozgrzewa, a dodatek lekko słonego boczku sprawia, że zupa jest bardziej pożywna i syta.
Składniki:
- ok. 1 kg ziemniaków
- mały kawałek selera (opcjonalnie)
- ok. 5 cm pora (najlepiej jasna część)
- 150 g boczku wędzonego w kawałku
- ok. 1 litra wody
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- garść startego sera np. parmezan (opcjonalnie)
- ulubione zioła (np. rozmaryn, tymianek)
- sól
- pieprz
W rondlu zagotować wodę, wrzucić do niej boczek wędzony i chwilę gotować. W tym czasie przygotować warzywa: ziemniaki (i opcjonalnie seler) obrać, pokroić w kostkę (dość sporą, nie musi być równomierna) i dokładnie je wymyć. Wymyty por posiekać drobniej. Z garnka wyjąć boczek, a wrzucić warzywa, zagotować i gotować je do miękkości (ok. 20 minut). Warzywa dokładnie zblendować na gładki krem (wcześniej proponuję je wystudzić, aby nie stępić przez to ostrzy blendera). W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, można dolać wody. Krem z ziemniaków ponownie podgrzać, wlać śmietankę kremówkę i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, a także dodając rozmaryn i/lub tymianek, które świetnie pasują do ziemniaków.
Boczek pokroić w plasterki i zarumienić na patelni z odrobiną masła.
Krem z ziemniaków podawać gorący, na wierzchu ułożyć kawałki boczku, można posypać startym serem lub posiekanym szczypiorkiem. Zamiast boczku można dodać podsmażone plasterki kiełbasy.
Smacznego!