Krem z kalafiora

krem z kalafioraZupa krem z kalafiora

Pyszna, delikatna, kremowa, wyborna zupa. Najlepsza wiosną i latem, gdy mamy świeże, młode kalafiory. Ja nie mogłam się oprzeć i zjadłam dwie porcje 😉

Kalafior należy do rodziny kapustowatych, najpopularniejsza jest odmiana biała. Z uwagi na posiadane witaminy, minerały i inne składniki, uważany jest za warzywo działające przeciwnowotworowo, wspomagające układ odpornościowy i pokarmowy.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 cebuli lub kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3/4 litra bulionu
  • 1/4 litra mleka
  • sól
  • pieprzzupa-krem z kalafiora

Ziemniaki obrać, dokładnie wymyć, pokroić w kostkę. Kalafiora dokładnie wymyć, podzielić na różyczki. W rondlu roztopić masło z oliwą. Dodać posiekany lub przeciśnięty czosnek oraz pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę (pora). Chwilę przesmażyć razem. Dodać ziemniaki, kalafiora i razem przesmażyć około 1 minuty, mieszając. Zalać ciepłym bulionem z mlekiem (jeśli wolicie gęsty krem, na razie dajemy tyle płynu, aby przykrył warzywa). Zagotować. Warzywa gotować ok. 15-20 minut na wolnym ogniu do miękkości. Ostudzić. Zmiksować blenderem na krem, doprawić solą i pieprzem. Jeśli krem z kalafiora jest zbyt gęsty, dodać więcej bulionu. Podawać gorący.

zupa krem z kalafioraKrem z kalafiora można połączyć również z serem pleśniowym (zmiksować razem z zupą). Będzie miał wtedy dość intensywny, wyrazisty smak.

Krem z kalafiora można również podać z przesmażonymi plastrami boczku lub szynki parmeńskiej albo z grzankami. Można dodać posiekany koperek.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
biszkopt kakaowy
Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy Biszkopt kakaowy z tego przepisu jest genialny! Zawsze wychodzi puszysty, nie opada. Jest mocno kakaowy. Może stanowić bazę...

Zamknij