Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Latem, w tak upalne dni, jak dzisiejszy (ponad 30 stopni w cieniu), nie chce się jeść nic ciepłego. Ktoś genialny wymyślił chłodniki, które uwielbiam! Można je robić z botwinki (chłodnik litewski) lub z innych produktów. Ja tym razem zrobiłam ze świeżych ogórków gruntowych.Ogórki i koperek

Składniki na 2 porcje:

  • 4 ogórki gruntowe (średniej wielkości)
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • kilka gałązek szczypiorku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Ogórki gruntowe dokładnie wyszorować, obrać, ale niezbyt dokładnie (można tez ich w ogóle nie obierać) i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek wymyć, oderwać z łodyżek i posiekać drobno.

Ogórki i koperek wymieszać z jogurtem naturalnym dodając przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku.

Chłodnik ogórkowy dobrze schłodzić w lodówce.

Do chłodnika ogórkowego świetnie pasuje ugotowane na twardo jajko lub grzanki. Możecie też dodać ulubione zioła, np. tymianek, bazylię. Można posypać też pokruszonym serem z niebieską pleśnią.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cukinia faszerowana mięsem mielonym
Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym Idealny przepis na to, by mój T. zjadł kawałek zielonego warzywa, za którym nie przepada ;)...

Zamknij