Chłodnik z botwinki
Chłodnik z botwinki
Mniej pracochłonny niż znany większości chłodnik litewski, a równie orzeźwiający w upalne dni. Chłodnik z botwinki to szybka do przygotowania zupa bogata w wiele witamin.
Jeśli buraczki w botwince są małe, można dodać buraki (najlepiej młode, małe lub podłużne).
Składniki na 4 porcje:
- pęczek botwinki z burakami (moje były dość sporej wielkości, dałam 4 sztuki)
- ok. 1 litr wody
- 400 ml kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Buraki obrać, wyszorować i pokroić w niewielką kosteczkę. Wrzucić je na wrzątek i gotować ok. 8 minut. W tym czasie pokroić w niewielkie kawałeczki wymyte łodyżki botwinki oraz liście. Dorzucić do zupy i gotować razem kolejnych ok. 4 minut (lub dłużej, jeśli warzywa będą nadal twarde).
Wlać sok z cytryny, dodać przyprawy do smaku, chwilę jeszcze pogotować, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
Do zupy dodać kefir, wymieszać.
Chłodnik z botwinki podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.
Smacznego!