Chłodnik z botwinki

 Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki

Mniej pracochłonny niż znany większości chłodnik litewski, a równie orzeźwiający w upalne dni. Chłodnik z botwinki to szybka do przygotowania zupa bogata w wiele witamin.

Jeśli buraczki w botwince są małe, można dodać buraki (najlepiej młode, małe lub podłużne).

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek botwinki z burakami (moje były dość sporej wielkości, dałam 4 sztuki)
  • ok. 1 litr wody
  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Buraki obrać, wyszorować i pokroić w niewielką kosteczkę. Wrzucić je na wrzątek i gotować ok. 8 minut. W tym czasie pokroić w niewielkie kawałeczki wymyte łodyżki botwinki oraz liście. Dorzucić do zupy i gotować razem kolejnych ok. 4 minut (lub dłużej, jeśli warzywa będą nadal twarde).

Wlać sok z cytryny, dodać przyprawy do smaku, chwilę jeszcze pogotować, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.

Do zupy dodać kefir, wymieszać.

Chłodnik z botwinki podawać z ugotowanym na twardo jajkiem, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej Dzieci lubią kotleciki, a poniżej bardzo zdrowa ich wersja - kotlety z cukinii i...

Zamknij