Botwinka

BotwinkaBotwinka

Botwinka to ostatnio moja ulubiona zupa 🙂 Co weekend proszę mamę, by mi ją przygotowała, bo według mnie robi najlepszą botwinkę pod słońcem.

Przepis na zupę botwinkę pochodzi więc z jej… „głowy” 🙂

Latem z kolei zdecydowanie bardziej wolę orzeźwiający chłodnik.

Składniki:Botwinka zupa

  • kawałek mięsa drobiowego na zupę
  • pęczek botwinki
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • mały korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • pół pęczka koperku (lub kilka łodyżek szczypiorku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 ml płynnej śmietanki (18% lub nawet 30%)
  • sól
  • pieprz

W garnku zagotować wodę z mięsem. Gotować, aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie przygotować warzywa: wszystkie obrać, wymyć. Zimniaki pokroić w kostkę, marchew, seler pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (seler i pietruszkę można tylko częściowo), pora drobno posiekać, buraki pokroić w półplasterki (częściowo można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach), a łodyżki i liście botwinki posiekać.

Do gorącego bulionu wrzucić warzywa oprócz buraczków i liści botwinki. Zagotować, a po 5 minutach dorzucić buraki. Po kolejnych 5 minutach dorzucić łodyżki botwinki, a po kolejnych 5 – posiekane liście. Całość gotować jeszcze ok. 3 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Do botwinki wlać sok z cytryny oraz śmietankę. Zamiast płynnej śmietanki można dodać gęstą śmietanę 12% lub 18%, należy ją wcześniej rozprowadzić w kilku łyżkach zupy (zahartować).

Zupę botwinkę podawać z jajkiem, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i sosem beszamelowym Cannelloni z mięsem mielonym to danie, na punkcie którego mój mąż...

Zamknij