Gofry kokosowe

Gofry kokosoweGofry kokosowe

Przepyszne! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Z fajnym posmakiem kokosa. Gofry kokosowe to hit tego sezonu u mnie w domu 🙂
Składniki:
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 1,25 szklanki mąki ryżowej (można użyć pszenną)
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru (można połączyć z waniliowym)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Mleko kokosowe podgrzać, aby było płynne. Przelać do miski. Dodać żółtka (białek nie wyrzucać), cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Wsypać wiórki kokosowe, zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do masy kokosowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto odstawić na ok. 30-60 minut, a po tym czasie smażyć gofry w gofrownicy na złoty kolor.

Gofry kokosowe podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami, cukrem pudrem lub dżemem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Stek wołowy z sosem musztardowym
Stek wołowy z sosem musztardowym

Stek wołowy z sosem musztardowym z tymiankiem Coś dla mięsożerców ;) Stek wołowy jest wyśmienity w smaku, jeśli jest dobrze...

Zamknij