Mus dyniowo-jabłkowy

Mus dyniowo-jabłkowyMus dyniowo-jabłkowy

W zeszłym roku istnym szaleństwem okazał się dżem z dyni. Już na początku tego roku żałowałam, że zrobiłam go tak mało! W tym roku, obok dżemu z dyni, postanowiłam zrobić coś podobnego – mus dyniowo-jabłkowy. Zrobiłam go dlatego, że dostałam w „spadku” kilkanaście kilogramów jabłek odmiany szarej renety!

Pomysł rewelacyjny! Smak niesamowity! Naleśniki, gofry, kanapki… a nawet… wyjadanie wprost ze słoiczka! Mus dyniowo-jabłkowy nie dość, że prosty w przygotowaniu, to tak smaczny, że na pewno jeszcze w tym sezonie będę go robiła 🙂

Składniki:

  • 8 kwaśnych jabłek (np. szara reneta)
  • ok. 400 g puree z dyni (2 szklanki)
  • skórka starta z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z pomarańczy
  • ok. 10 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać cukier i podprażyć co chwilę mieszając. Jabłka puszczą sok i zaczną się rozpadać. Dodać przyprawy oraz skórkę i sok z pomarańczy. Po ok. 10-15 minutach dodać puree z dyni (jeśli nie macie puree z dyni, a macie np. pieczoną dynię, można ją pokroić w kostkę i dodać do jabłek; dynia powinna być miękka).

Całość dusić kolejnych kilka minut, po czym zblendować na gładki mus. W razie potrzeby mus dyniowo-jabłkowy można dosłodzić.

Mus przełożyć do słoiczków. Można go zapasteryzować i cieszyć się tym smakiem przez cały rok. Niepasteryzowany dobry będzie do jedzenia przez ok. tydzień (przechowany w lodówce).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Sałatka z soczewicą i dynią
Sałatka z soczewicą i dynią

Sałatka z soczewicą, dynią i twarogiem Czas na kolejne zmiany, wprowadzenie nowego produktu do diety i do bloga - soczewicy....

Zamknij