Naleśniki z dynią i twarogiem

Naleśniki z dynią i twarogiemNaleśniki z dynią i twarogiem

Przepyszne delikatne naleśniki z aksamitnym wnętrzem… Naleśniki z dynią i twarogiem to nasz hit tej jesieni! Od razu robimy większe porcje, by się najeść nimi do syta 🙂 smakują każdemu 🙂 Nadają się zarówno na lunch, drugie danie obiadowe czy podwieczorek. Ostatnio wcinaliśmy je też na kolację ze szklanką kakao 🙂 Obowiązkowo polane syropem pomarańczowym.

Z poniższych proporcji wyjdzie kilkanaście sztuk naleśników z dynią i twarogiem (w zależności od grubości naleśników i ilości farszu w środku).

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej (można zmieszać z ryżową)
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego

Jajka wbić do miski, roztrzepać (trzepaczką lub mikserem), po czym dodać pozostałe składniki (mąkę uprzednio przesiać) i wszystko razem zmiksować. Ciasto odstawić na minimum 30 minut, a po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni.

Składniki na farsz:Dynia z twarogiem

  • 2-2,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (obranej i wypestkowanej)
  • 150 g twarogu
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 spora łyżka miodu
  • do wyboru: 1/2 łyżeczki cynamonu, kardamonu lub imbiru (najlepiej świeżego, startego)

Dynię umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec ok. 20-30 minut do miękkości, wystudzić. Przestudzoną dynię rozgnieść widelcem wraz z twarogiem.

W szerokim rondlu zagotować sok pomarańczowy dodając przyprawy i miód. Gotować tak długo, aż sok zgęstnieje i powstanie dość gęsty syrop.

Połowę syropu wlać do farszu dyniowo-serowego, wymieszać.

Farszem nadziewać naleśniki, składać w trójkąty. Polać pozostałą częścią sosu pomarańczowego.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
chleb razowy
Chleb razowy pszenno-żytni

Chleb razowy pszenno - żytni Kto z nas nie lubi świeżo upieczonego, ciepłego chleba posmarowanego masłem? A na dodatek takiego,...

Zamknij