Naleśniki ruskie

naleśniki ruskieNaleśniki ruskie

Miałam w lodówce twaróg i miałam ogromną chęć na pierogi ruskie, ale straszliwie nie chciało mi się ich robić (lepić). Wpadłam na pomysł szybszej, ale równie pysznej wersji – naleśniki ruskie! Są to naleśniki z farszem ruskim, jakie robi się do pierogów ruskich. Stosunek twarogu do ziemniaków uzależniony jest od tego, co bardziej lubicie. W przepisie na pierogi ruskie dałam więcej twarogu, tutaj więcej ziemniaków i szczerze przyznam, że wolę farsz zawierający większą część twarogu, ale jest to kwestia indywidualna.

Składniki na naleśniki:naleśniki z farszem ruskim

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jajka zmiksować z solą, dolać do nich olej, wodę i mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Ciasto na naleśniki odstawić, aby odpoczęło, na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni (już bez dodatku oleju).

Składniki na farsz:naleśniki z ruskim farszem

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Możecie przyjąć inne proporcje twarogu i ziemniaków, dodać więcej twarogu jak w przepisie na pierogi ruskie.

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę (lub dobrze rozbić). Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do ziemniaków. Wystudzone ziemniaki połączyć z twarogiem, całość wymieszać ze sobą, rozbić ewentualne grudki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku.

Na każdego naleśnika układać ok. 2 łyżki farszu i zwijać go dowolnie (w rulon, trójkąt, jak krokiety).

ruskie naleśniki   ruskie naleśniki zwijane

Następnie naleśniki ruskie należy podgrzać. Możemy to zrobić w piekarniku (ok. 160oC przez ok. 15 minut) lub prościej – na patelni pod przykryciem.

Naleśniki ruskie podawać z podsmażoną na oliwie cebulką lub z kleksem śmietany. Do nich polecam barszcz czerwony z jabłkami.

Naleśniki ruskie można odsmażać na następny dzień (nawet na patelni grillowej).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ryż smażony z kurczakiem i warzywami
Ryż smażony z kurczakiem

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami Uwielbiam smak tego dania. Ryż smażony z kurczakiem i warzywami jest wspaniały. Dodatek curry...

Zamknij