Naleśniki ruskie
Naleśniki ruskie
Miałam w lodówce twaróg i miałam ogromną chęć na pierogi ruskie, ale straszliwie nie chciało mi się ich robić (lepić). Wpadłam na pomysł szybszej, ale równie pysznej wersji – naleśniki ruskie! Są to naleśniki z farszem ruskim, jakie robi się do pierogów ruskich. Stosunek twarogu do ziemniaków uzależniony jest od tego, co bardziej lubicie. W przepisie na pierogi ruskie dałam więcej twarogu, tutaj więcej ziemniaków i szczerze przyznam, że wolę farsz zawierający większą część twarogu, ale jest to kwestia indywidualna.
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanka mleka
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oliwy lub oleju
Jajka zmiksować z solą, dolać do nich olej, wodę i mleko, wsypać przesianą mąkę i wszystko razem dokładnie zmiksować. Ciasto na naleśniki odstawić, aby odpoczęło, na ok. 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na nieprzywierającej patelni (już bez dodatku oleju).
- 500 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Możecie przyjąć inne proporcje twarogu i ziemniaków, dodać więcej twarogu jak w przepisie na pierogi ruskie.
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę (lub dobrze rozbić). Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać do ziemniaków. Wystudzone ziemniaki połączyć z twarogiem, całość wymieszać ze sobą, rozbić ewentualne grudki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku.
Na każdego naleśnika układać ok. 2 łyżki farszu i zwijać go dowolnie (w rulon, trójkąt, jak krokiety).
Następnie naleśniki ruskie należy podgrzać. Możemy to zrobić w piekarniku (ok. 160oC przez ok. 15 minut) lub prościej – na patelni pod przykryciem.
Naleśniki ruskie podawać z podsmażoną na oliwie cebulką lub z kleksem śmietany. Do nich polecam barszcz czerwony z jabłkami.
Naleśniki ruskie można odsmażać na następny dzień (nawet na patelni grillowej).
Smacznego!