Barszcz czerwony z jabłkami

barszcz czerwony z jabłkamiBarszcz czerwony z jabłkami

Przepyszny, czysty barszcz czerwony z jabłkami. Świetny na Wigilię do uszek, do pierogów ruskich, równie wyborny do krokietów z kapustą i grzybami czy pasztecików.

Jeśli wolicie bardziej „syty” barszcz, polecam Wam przepis na zupę buraczkową. Tą możecie nie tylko pić, a raczej jeść 🙂 Jeśli nie lubicie wyrzucać później buraków, z których robiony był barszczyk, możecie spróbować zupę-krem z buraków – ta jest równie wyborna, ale według mnie najlepszy jest czysty barszcz czerwony z jabłkami!

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • garść suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • 0,5 kg jabłek (najlepsze są kwaśne)
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

barszcz z jabłkamiGrzyby zalać wrzątkiem, wymoczyć ok. 30-60 minut, po czym odlać wodę.

Wszystkie warzywa wymyć i obrać. Buraki pokroić w kostkę (część można zetrzeć), marchew, seler i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do sporego garnka i zalać wodą (ok. 2 litrów), dodać również por oraz rozgniecione ząbki czosnku, suszone, wymoczone wcześniej grzyby, a także ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Jabłka pokroić na ósemki, wyjąć z nich gniazda nasienne (ale nie obierać), dodać do barszczu czerwonego i całość gotować min. 1 godzinę.

Po tym czasie, gdy warzywa będą miękkie, barszcz czerwony z jabłkami ostudzić i przelać przez sito do uzyskania czystego barszczu czerwonego. Podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W razie konieczności można dodać nieco soku z cytryny, by lekko zakwasić barszcz czerwony (najpierw barszcz czerwony z jabłkami należy spróbować, bo nie wszystkie buraki są bardzo słodkie).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Makaron z cukinią i makrelą wędzoną
Makaron z cukinią i makrelą wędzoną

Makaron z cukinią i makrelą wędzoną Połączenie tych dwóch składników: makreli wędzonej i cukinii wydało mi się dość dziwne, zwłaszcza...

Zamknij