Barszcz czerwony z jabłkami
Barszcz czerwony z jabłkami
Przepyszny, czysty barszcz czerwony z jabłkami. Świetny na Wigilię do uszek, do pierogów ruskich, równie wyborny do krokietów z kapustą i grzybami czy pasztecików.
Jeśli wolicie bardziej „syty” barszcz, polecam Wam przepis na zupę buraczkową. Tą możecie nie tylko pić, a raczej jeść 🙂 Jeśli nie lubicie wyrzucać później buraków, z których robiony był barszczyk, możecie spróbować zupę-krem z buraków – ta jest równie wyborna, ale według mnie najlepszy jest czysty barszcz czerwony z jabłkami!
Składniki:
- 1 kg buraków
- garść suszonych grzybów
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- kawałek pora
- 0,5 kg jabłek (najlepsze są kwaśne)
- 2 ząbki czosnku
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem, wymoczyć ok. 30-60 minut, po czym odlać wodę.
Wszystkie warzywa wymyć i obrać. Buraki pokroić w kostkę (część można zetrzeć), marchew, seler i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do sporego garnka i zalać wodą (ok. 2 litrów), dodać również por oraz rozgniecione ząbki czosnku, suszone, wymoczone wcześniej grzyby, a także ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować. Jabłka pokroić na ósemki, wyjąć z nich gniazda nasienne (ale nie obierać), dodać do barszczu czerwonego i całość gotować min. 1 godzinę.
Po tym czasie, gdy warzywa będą miękkie, barszcz czerwony z jabłkami ostudzić i przelać przez sito do uzyskania czystego barszczu czerwonego. Podgrzać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W razie konieczności można dodać nieco soku z cytryny, by lekko zakwasić barszcz czerwony (najpierw barszcz czerwony z jabłkami należy spróbować, bo nie wszystkie buraki są bardzo słodkie).
Smacznego!