Krokiety z kapustą i grzybami

krokiety z kapustą i grzybamiKrokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kiszoną kapustą i grzybami to jedno z moich ulubionych dań, jakie robię jesienią. Fakt, że jest przy nich trochę pracy, bo trzeba usmażyć sporą ilość naleśników, ale według mnie ostateczny smak krokietów jest wart tego, by spędzić w kuchni trochę czasu.krokiety z kapustą i grzybami farsz

Krokiet to potrawa składająca się z naleśnika i farszu.

Krokiety z kapustą i grzybami najlepiej smakują oczywiście z barszczem czerwonym. Nie każę Wam go robić specjalnie, gdyż to zajęłoby dużo więcej czasu, można użyć tego, który sprzedawany jest w kartonach (tylko zwróćcie uwagę na skład!), jest całkiem dobry po doprawieniu.

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • usmażone naleśniki według ulubionego przepisu
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • ok. 2 szklanki suszonych grzybów
  • 1 spora cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, jednakże nie wylewać go, a pozostawić, gdyby się okazało, że kapusta jest za mało kwaśna, ja osobiście wolę wyraźną, kwaśną wersję. Kapustę włożyć do garnka, wlać odrobinę wody na dno, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować.

Suszone grzyby zalać wrzątkiem, chwilę je w nim moczyć, po czym odlać wodę, wlać świeżą i zagotować. Gotować kilka-kilkanaście minut. Wyjąć grzyby z wody i pokroić na mniejsze kawałki (ja lubię czuć grzyby jedząc krokiety z kapustą i grzybami, więc nie rozdrabniam ich za bardzo). Grzyby dorzucić do kapusty, a wodę, w której się moczyły, również wlać do garnka z kapustą.

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia. Całość wlać do kapusty.

Kapustę z grzybami gotować ok. 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem i w razie konieczności dodać odciśnięty wcześniej kwas z kapusty. Kapusta z grzybami powinna być bardzo wyrazista w smaku.

Kapustę można pokroić drobniej. Ja osobiście tego nie robię, bo nie lubię rozdrobnionej kapusty.krokiety

Ponadto:

  • 2 jajka
  • spora ilość bułki tartej
  • olej do smażenia

Na każdego usmażonego naleśnika na środku kłaść sporą łyżkę farszu z kapusty i grzybów. Do środka zwinąć dwa przeciwległe brzegi naleśnika (boczne – patrząc na wprost) a następnie zwinąć w rulon krokieta.

krokiety z kapustąJajka rozbić widelcem w głębokim talerzu, na drugi wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej.

Każdego zwiniętego krokieta z kapustą i grzybami maczać w jajku, a następnie w bułce tartej (robiąc panierkę). Krokiety z kapustą i grzybami układać na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju i smażyć do zarumienienia (zmniejszając temperaturę, aby krokiety się nie spaliły z zewnątrz, a w środku również były ciepłe).

Krokiety z kapustą i grzybami podawać oczywiście z barszczem czerwonym.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zapiekane Naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym zapiekane w sosie pomidorowym z parmezanem Wspaniały przepis na zapiekane naleśniki z mięsem mielonym. Danie, które...

Zamknij