Naleśniki z pieczarkami

naleśniki z serem i pieczarkamiNaleśniki z pieczarkami i serem

Naleśniki z pieczarkami to pomysł mojej babci. Ona dodatkowo obtacza je w jajku i bułce i smaży (jak krokiety) na złoto. Ja wolę wersję ligt.

Składniki na ok. 4-6 sztuk:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jaja zmiksować (mikserem lub trzepaczką), dodać sól, mąkę, mleko i wodę i zmiksować na gładkie ciasto.  Ciasto powinno być dość rzadkie, by się dobrze rozprowadzało na patelni. Odstawić na ok. 30-60 minut, by „odpoczęło”. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki smarując wcześniej patelnię oliwą (ja dodaję 1-2 łyżki oliwy do ciasta i smażę naleśniki na teflonowej nieprzywierającej patelni bez użycia już oliwy).

Składniki na farsz:Naleśniki z pieczarkami, serem i tymiankiem

  • ok. 20 sztuk średnich pieczarek
  • ok. 100 g startego sera (żółtego lub mozzarella)
  • świeży tymianek (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka oleju

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy do odparowania wody. Przyprawiamy solą i dość sporą ilością pieprzu (powinny być dość pikantne).

Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarki, na to starty ser, tymianek i zwijamy wedle uznania. Można podawać z sosem beszamelowym z dodatkiem np. sera, ostrej papryki, chrzanu lub po prostu z ostrym keczupem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
tarta z jabłkami i cynamonem
Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami Delikatne, kruche, maślane ciasto, słodko-kwaśne jabłka z nutą cynamonu... To jest to! Zwłaszcza wczesną jesienią, gdy mamy...

Zamknij