Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkamiMaślane ciasto ze śliwkami i migdałami

Śliwki to kolejne z moich ulubionych sezonowych owoców. Obok obowiązkowych w sezonie knedli ze śliwkami, robię też co roku to ciasto. Jest mocno maślane, śmietankowe, kruche, delikatne. Ciasto jest gęste, dzięki temu owoce nie opadają na spód i nie robi się zakalec. Ciasto można upiec z różnymi owocami.

Składniki:śliwki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 – 2/3 szklanki cukru (jeśli owoce są dość słodkie, dać mniej cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 130 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. pół kilo śliwek węgierek
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

śmietankowe ciasto ze śliwkamiDo jednej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Wymieszać z budyniem. W drugiej misce utrzeć masło na gładką masę, dodać jajko i powoli wsypywać cukier, cały czas ucierając (można to robić mikserem). Do utartej masy dodawać na przemian śmietanę i suche składniki, miksując do połączenia się ich.

Formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć na nią ciasto. Na ciasto układać wymyte i odpestkowane śliwki, skórkami do dołu. Całość posypać płatkami migdałów. Ciasto ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 50 minut (opcja piekarnika góra-dół) do tzw. suchego patyczka.

Ciasto ze śliwkami jest przepyszne jeszcze lekko ciepłe, ale niemal tak samo smakuje dnia następnego (o ile tyle wytrzyma!). Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Makaron z anchois
Makaron z anchois i pomidorami

Makaron z anchois i pomidorkami cherry Bardzo szybki do przygotowania obiad lub ciepła kolacja. Makaron z anchois, z dodatkiem czosnku,...

Zamknij