Ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkamiMaślane ciasto ze śliwkami i migdałami

Śliwki to kolejne z moich ulubionych sezonowych owoców. Obok obowiązkowych w sezonie knedli ze śliwkami, robię też co roku to ciasto. Jest mocno maślane, śmietankowe, kruche, delikatne. Ciasto jest gęste, dzięki temu owoce nie opadają na spód i nie robi się zakalec. Ciasto można upiec z różnymi owocami.

Składniki:śliwki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 – 2/3 szklanki cukru (jeśli owoce są dość słodkie, dać mniej cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 130 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. pół kilo śliwek węgierek
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

śmietankowe ciasto ze śliwkamiDo jednej miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Wymieszać z budyniem. W drugiej misce utrzeć masło na gładką masę, dodać jajko i powoli wsypywać cukier, cały czas ucierając (można to robić mikserem). Do utartej masy dodawać na przemian śmietanę i suche składniki, miksując do połączenia się ich.

Formę o średnicy ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) i wyłożyć na nią ciasto. Na ciasto układać wymyte i odpestkowane śliwki, skórkami do dołu. Całość posypać płatkami migdałów. Ciasto ze śliwkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 50 minut (opcja piekarnika góra-dół) do tzw. suchego patyczka.

Ciasto ze śliwkami jest przepyszne jeszcze lekko ciepłe, ale niemal tak samo smakuje dnia następnego (o ile tyle wytrzyma!). Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pęczotto ze szparagami i cukinią
Pęczotto z cukinią i szparagami

Pęczotto z cukinią i szparagami Zdrowie! Zdrowie! I jeszcze raz - Zdrowie! Pęczotto z cukinią i szparagami to samo zdrowie....

Zamknij