Risotto dyniowe z dorszem
Risotto dyniowe z dorszem
Przepyszne danie obiadowe. Aksamitne risotto dyniowe z dodatkiem smażonej (lub gotowanej na parze) ryby.
Składniki na 2 porcje:
- 2 kawałki filetu z dorsza lub innej białej ryby
- 100 g ryżu do risotto
- 1 szklanka startej na grubej tarce dyni (u mnie odmiana Hokkaido)
- 1 mała cebulka
- 500 ml bulionu
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- kilka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- oliwa
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Rybę oczyścić ze skóry i ości, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na nieprzywierającej patelni. Rybę można też upiec w piekarniku lub ugotować na parze.
Bulion podgrzewać na małym ogniu.
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu poddusić posiekaną drobno cebulkę. Po 1-2 minutach wsypać suchy ryż, tymianek i smażyć razem ok. 2 minut. Wsypać startą dynię, smażyć kolejną minutę, po czym zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą łyżkę gorącego bulionu. Gdy płyn wyparuje niemal w całości, wlać kolejną porcję bulionu, co chwilę mieszając danie. Tak postępować aż do ostatniej porcji bulionu.
Risotto dyniowe zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, natkę pietruszki i starty parmezan, wymieszać.
Risotto dyniowe wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć kawałki dorsza. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!