Risotto dyniowe z dorszem

Risotto dyniowe z dorszemRisotto dyniowe z dorszem

Przepyszne danie obiadowe. Aksamitne risotto dyniowe z dodatkiem smażonej (lub gotowanej na parze) ryby.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki filetu z dorsza lub innej białej ryby
  • 100 g ryżu do risotto
  • 1 szklanka startej na grubej tarce dyni (u mnie odmiana Hokkaido)
  • 1 mała cebulka
  • 500 ml bulionu
  • 50 ml wina białego wytrawnego
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • kilka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Rybę oczyścić ze skóry i ości, opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Smażyć po ok. 2 minuty z każdej strony na nieprzywierającej patelni. Rybę można też upiec w piekarniku lub ugotować na parze.

Bulion podgrzewać na małym ogniu.

W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Na tłuszczu poddusić posiekaną drobno cebulkę. Po 1-2 minutach wsypać suchy ryż, tymianek i smażyć razem ok. 2 minut. Wsypać startą dynię, smażyć kolejną minutę, po czym zalać wszystko winem, a gdy odparuje, wlać pierwszą łyżkę gorącego bulionu. Gdy płyn wyparuje niemal w całości, wlać kolejną porcję bulionu, co chwilę mieszając danie. Tak postępować aż do ostatniej porcji bulionu.

Risotto dyniowe zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, natkę pietruszki i starty parmezan, wymieszać.

Risotto dyniowe wyłożyć na talerze, na wierzch ułożyć kawałki dorsza. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa brokułowa
Zupa brokułowa

Zupa brokułowa Pyszna, z nierozgotowanymi brokułami i warzywami, zdrowa zupa brokułowa to alternatywa dla kremu z brokułów. Jak większość zup,...

Zamknij