Risotto z cukinią i boczkiem

Risotto z cukinią i boczkiem w sosie z gorgonzoląRisotto z cukinią i boczkiem w kremowym sosie z gorgonzoli

Kolejne risotto, które stanie się moim ulubionym na liście moich wszystkich risotto 🙂 Risotto z cukinią i boczkiem z dodatkiem kremowej i mocno wyrazistej gorgonzoli to smak, na jaki od dawna miałam ochotę 🙂 Wszystkie składniki świetnie do siebie pasują, dzięki czemu danie jest naprawdę genialne.

Składniki na 2 porcje:Boczek cukinia gorgonzola

  • 3/4 szklanki ryżu do risotto
  • ok. 100 g boczku wędzonego
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 cebuli
  • 100 g sera gorgonzola
  • ok. 700 ml bulionu
  • ok. 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3 łyżki startego sera parmezan
  • 2 łyżki masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Risotto z cukinią i boczkiem i gorgonzoląW głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojony w niewielką koteczkę boczek. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając, aż boczek wytopi tłuszcz i lekko się zarumieni. Dodać posiekaną drobno cebulkę i razem smażyć kolejne 2 minuty. Wsypać ryż, wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć kolejne 2 minuty ciągle mieszając, po czym wlać wino, odparować, a następnie wlać chochlę gorącego bulionu. Zagotować, zmniejszyć grzanie pod patelnią tak, aby risotto ciągle się gotowało. Gdy płyn wyparuje, wlać kolejną chochlę bulionu, co chwilę mieszając risotto.

Po ok. 10 minutach od wlania pierwszej chochli bulionu wrzucić pokrojoną w kosteczkę cukinię, zamieszać, dolać kolejną porcję bulionu i gotować wszystko kolejnych ok. 5 minut.Risotto z cukinią i boczkiem

Wraz z ostatnią porcją płynu dodać do risotto pokruszony ser gorgonzola, gdy się rozpuści, odstawić danie z ognia, dodać masło (chyba, że boczek był tłusty, to masło pominąć), parmezan i ewentualnie przyprawić do smaku. Wymieszać i po minucie nakładać danie na talerze.

Risotto z cukinią i boczkiem w kremowym sosie gorgonzola podawać od razu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kasza jaglana ze szparagami
Kasza jaglana ze szparagami

Kasza jaglana ze szparagami (jaglanka ze szparagami) O właściwościach kaszy jaglanej pisałam już na blogu nie raz. Tak samo w...

Zamknij