Ciasto drożdżowe z truskawkami

ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i migdałamiCiasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Jedno z lepszych ciast drożdżowych, jakie miałam okazję piec. Zawsze piekłam je ze śliwkami, ale tym razem wykorzystałam kończący się sezon na truskawki..

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest puszyste, delikatne, owoce nadają mu kwasowości, a kruszonka… hmmm… tą lubi chyba każdy 🙂

Składniki:

  • 3,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 35 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 kostki masła
  • skórka otarta z połowy cytryny

Najpierw przygotować zaczyn: wymieszać ze sobą 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki mąki, drożdże i odrobinę cukru. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

Po tym czasie rozpuścić w rondelku masło, a do większej miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wlać jajko i żółtko, wsypać cukier i lekko wymieszać z jajkami. Dodać letnie mleko i skórkę otartą z cytryny. Dodać rozczyn. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego (można też ręcznie), pod koniec dodać roztopione ale nie gorące masło. Wyrabiać kilka minut do momentu, aż ciasto będzie odchodziło od nakładek miksera (dłoni). Musi być mocno elastyczne. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości (minimum 1 godzina).

ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe po urośnięciu

Składniki na kruszonkę:

  • pół kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki pszennej

Masło roztopić i wrzucić do niego cukier wymieszany z mąką. Dokładnie wymieszać, zrobić z tego kruszonkę, odstawić.

kruszonka truskawki

Ponadto:

  • 700 g truskawek
  • garść płatków migdałowych (opcjonalnie)

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć do blaszki o wymiarach ok. 35×30 cm (ja tym razem użyłam dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć truskawki (lub inne owoce), na nie wysypać kruszonkę oraz płatki migdałów. Odstawić do podrośnięcia na kolejne pół godziny.

Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka (wbijając w ciasto) i zarumienienia kruszonki. Ciasto drożdżowe z truskawkami ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
muffinki z jabłkami i cynamonem
Muffinki z jabłkami

Muffinki z jabłkami i cynamonem Pyszne, wilgotne, idealnie słodkie, najsmaczniejsze w porze jesienno-zimowej i wczesną wiosną, gdy mamy dostęp do...

Zamknij