Chałka drożdżowa

ChałkaChałka drożdżowa

Chałka to drożdżowe, puszyste, słodkie ciasto, formą przypominające zapleciony warkocz. Chałkę uwielbiam z twarożkiem i miodem lub z domowej roboty dżemem, np. dżemem z dyni.

Chałkę z tego przepisu przygotowujemy dzień wcześniej i ciasto odstawiamy do wyrośnięcia do lodówki (na minimum całą noc). Ciasto może stać w lodówce nawet 2-3 dni. Jest to wygodne, bo pracę nad chałką dzielimy na kilka dni, przez co jej przygotowanie jest łatwiejsze.

Składniki na 2 sztuki:Chałka drożdżowa

  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru drobnego do wypieków
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Z drożdży zrobić rozczyn: pokruszyć je i rozetrzeć w 1/4 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić na ok. 10 minut do czasu, aż zaczną pracować (rosnąć).

Chałka z makiemMasło roztopić i lekko przestudzić.

Mąkę przesiać do sporej miski, dodać cukier, sól, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie i w nie wbić jajka, żółtka (białek nie wyrzucać), wlać letnie mleko i wyrośnięty zaczyn. Całość miksować mikserem z nakładkami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Miksować kilka, a nawet kilkanaście minut aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od brzegów miski. Na koniec wlać roztopione masło, znów zmiksować.

Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

Po tym czasie ciasto wyjąć, ponownie wyrobić je (dłońmi), podzielić na dwie części i każdą z nich na 4. Z każdego kawałka uformować wałeczek. Chałkę zlepiamy jak na poniższym filmiku:

Chałka formowanie   Chałka formowanie 2   Chałka formowanie 3   Chałka formowanie 4

Uformowane chałki położyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić no podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem (białkiem, które pozostało z ciasta na chałki) i posypać makiem, sezamem lub kruszonką. Odstawić na kolejne 30 minut.

Chałki   Drożdżowe chałki

Nagrzać piekarnik na ok. 175-180oC (góra-dół) i do nagrzanego wstawić wyrośnięte chałki. Piec je ok. 25 minut do zarumienienia.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym Obiad, który się robi w mgnieniu oka. Najdłużej trwa ugotowanie makaronu ;)...

Zamknij