Kasza gryczana ze szpinakiem

Kasza gryczana ze szpinakiemKasza gryczana ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Świetny przepis dla osób dbających o linię i dobre nawyki żywieniowe. Kasza gryczana ze szpinakiem to danie, jakie możemy jeść zarówno na lunch, obiad czy kolację. Smakowo – rewelacja jak dla mnie. Zrobiłam 2 porcje i sama je zjadłam! Kasza gryczana ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • kilka pieczarek
  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy + 3 łyżki oliwy z tych pomidorów
  • ok. 80 g fety
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, po czym wrzuci na osolony wrzątek (ok. 1 szklanka wody) i gotować, aż wchłonie cały płyn. Wystudzić.

Pieczarki wymyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Suszone pomidory i ser feta pokroić w kostkę. Szpinak opłukać i oderwać twarde łodyżki, osuszyć.

Na głębokiej patelni lub w woku podgrzać olej z suszonych pomidorów i podsmażyć na nim przeciśnięty ząbek czosnku (nie rumienić), po chwili dodać pieczarki. Smażyć, aż wyparuje woda, jaką puszczą pieczarki, po czym wsypać kaszę gryczaną oraz suszone pomidory. Wszystko mieszać ciągle podgrzewając. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej oliwy (z oliwek lub oliwy z zalewy pomidorów). Na koniec wrzucić pokrojony w kostkę ser feta oraz liście szpinaku. Wszystko wymieszać i gdy tylko szpinak zwiędnie, danie przekładać na talerze.

Kaszę gryczaną ze szpinakiem podawać na gorąco. Równie dobrze jednak smakuje na zimno, po wystudzeniu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Risotto z cukinią i boczkiem w sosie z gorgonzolą
Risotto z cukinią i boczkiem

Risotto z cukinią i boczkiem w kremowym sosie z gorgonzoli Kolejne risotto, które stanie się moim ulubionym na liście moich...

Zamknij