Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem

Sałatka z makrelą wędzoną i makaronemSałatka z makrelą wędzoną i makaronem

Makrela to tłusta ryba, która ma ogromną ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Makrela wspomaga naszą odporność, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga pracę mózgu. Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem to zdrowa alternatywa do pasty z makreli czy mojego ulubionego paprykarza szczecińskiego.

Sałatka z makrelą wędzoną i makaronem powinna posmakować również i dzieciom, które niechętnie jadają ryby. Można wtedy dodać do niej mały ozdobny makaron (np. w formie literek lub inny dostępny w sklepie).

Składniki:

  • 200 g makreli wędzonej
  • 100 g makaronu (ja użyłam makaron a’la ryż, polecam zdecydowanie ten lub podobny malutki makaron)
  • 5 pomidorów suszonych z zalewy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, przepłukać go zimna wodą, dodać do niego oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, posiekany koperek i szczypiorek.

Makrelę podzielić na mniejsze kawałki pozbawiając ją ości i skóry. Dodać ją do makaronu.

Pomidory pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.

Wszystko wymieszać ze sobą dodając przyprawy.

Sałatkę z makrelą wędzoną i makaronem schłodzić w lodówce przed podaniem (smaki muszą się przegryźć).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Święta Bożego Narodzenia
Wesołych Świąt

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam samych wspaniałych smakołyków na stołach, aby gotowanie w te dni sprawiło Wam choć...

Zamknij