Makaron z cukinią i makrelą wędzoną

Makaron z cukinią i makrelą wędzonąMakaron z cukinią i makrelą wędzoną

Połączenie tych dwóch składników: makreli wędzonej i cukinii wydało mi się dość dziwne, zwłaszcza w wersji na ciepło! Ale gdy już zrobiłam ten obiad, okazał się być on strzałem w dziesiątkę. Makaron z cukinią i makrelą wędzoną to prosty i szybki przepis na bardzo smaczny i przede wszystkim zdrowy obiad.

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g ulubionego makaronu
  • 1 nieduża makrela wędzona
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • świeży tymianek lub inne ulubione zioła
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a w międzyczasie przygotować sos.

Makrelę wędzoną pozbawić ości i skóry. Rozdrobnić ją nieco (ale tak, aby kawałki nie były zbyt małe, by się nie rozpadła w daniu).

Cukinię wymyć i pokroić w półplasterki lub ćwiartki. Na łyżce masła podsmażyć chwilę cukinię, po czym wlać do niej chochlę wody z gotującego się makaronu. Dusić kilka minut do miękkości.

Jajko roztrzepać, dodać do niego serek mascarpone i przyprawy oraz zioła, dokładnie wymieszać i wlać do gotującej się cukinii. Na koniec do sosu dodać wędzoną makrelę i delikatnie wszystko wymieszać.

Do sosu dodać ugotowany makaron (bez przelewania go zimną wodą), wymieszać i wyłożyć na talerze.

Makaron z cukinią i makrelą wędzoną podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem świeżych ziół.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami
Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami

Risotto z grzybami i suszonymi pomidorami W porównaniu do klasycznego risotto z grzybami suszonymi, to risotto z grzybami i suszonymi...

Zamknij