Makaron ze szpinakiem i cukinią
Makaron ze szpinakiem i cukinią, z dodatkiem suszonych pomidorów
Kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad z wykorzystaniem pysznych sezonowych warzyw – cukinii i szpinaku. Obiad do wykonania w kilkanaście minut, a więc taki, jakie lubię najbardziej.
Składniki na 2 porcje:
- 160 g makaronu (u mnie penne)
- 100 g świeżego szpinaku
- 1/2 cukinii
- 5-7 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego sera parmezan lub innego podobnego (np. grana padano)
- 1 łyżka masła
- oliwa z oliwek lub z suszonych pomidorów (2-3 łyżki)
- sól
- pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podczas gotowania się makaronu przygotować pozostałe składniki.
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde ogonki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i na nią wrzucić szpinak, lekko posolić i gdy tylko zwiędnie, zdjąć z ognia.
Cukinię pokroić na kawałki (paski długości 2-3 cm). Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać ząbki czosnku oraz pokrojoną cukinię. Wszystko smażyć na wysokim ogniu ale krótko – ok. 3-4 minut, do zarumienienia się cukinii.
Pomidory suszone pokroić w paski.
Ugotowany makaron odcedzić zostawiając ok. 1/4 szklanki wody (nie przelewać zimną wodą!) i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do niego dorzucić szpinak, cukinię i pomidory, wlać oliwę z oliwek, dodać starty parmezan oraz przyprawy i nieco odlanej wody z gotowania makaronu.
Całość dokładnie wymieszać (np. zamknąć pokrywkę i potrząsać garnkiem) i wykładać na talerze. Makaron ze szpinakiem i cukinią podawać od razu, póki gorący 🙂
Smacznego!