Makaron ze szpinakiem i cukinią

Makaron ze szpinakiem i cukiniąMakaron ze szpinakiem i cukinią, z dodatkiem suszonych pomidorów

Kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad z wykorzystaniem pysznych sezonowych warzyw – cukinii i szpinaku. Obiad do wykonania w kilkanaście minut, a więc taki, jakie lubię najbardziej.

Składniki na 2 porcje:

  • 160 g makaronu (u mnie penne)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1/2 cukinii
  • 5-7 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego sera parmezan lub innego podobnego (np. grana padano)
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek lub z suszonych pomidorów (2-3 łyżki)
  • sól
  • pieprz

Makaron ze szpinakiem, cukinią i pomidorami suszonymiMakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Podczas gotowania się makaronu przygotować pozostałe składniki.

Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, oderwać twarde ogonki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i na nią wrzucić szpinak, lekko posolić i gdy tylko zwiędnie, zdjąć z ognia.

Cukinię pokroić na kawałki (paski długości 2-3 cm). Ząbki czosnku obrać i rozgnieść. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać ząbki czosnku oraz pokrojoną cukinię. Wszystko smażyć na wysokim ogniu ale krótko – ok. 3-4 minut, do zarumienienia się cukinii.

Pomidory suszone pokroić w paski.

Ugotowany makaron odcedzić zostawiając ok. 1/4 szklanki wody (nie przelewać zimną wodą!) i wrzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do niego dorzucić szpinak, cukinię i pomidory, wlać oliwę z oliwek, dodać starty parmezan oraz przyprawy i nieco odlanej wody z gotowania makaronu.

Całość dokładnie wymieszać (np. zamknąć pokrywkę i potrząsać garnkiem) i wykładać na talerze. Makaron ze szpinakiem i cukinią podawać od razu, póki gorący 🙂

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pierogi z parmezanem i dynią
Pierogi z dynią i parmezanem

Pierogi z dynią i parmezanem Wspaniałe, delikatne, aksamitne wnętrze; cieniutkie, miękkie ciasto... Pierogi z dynią i parmezanem to strzał w...

Zamknij