Makaron z cukinią i łososiem

makaron z łososiem i cukiniąMakaron z cukinią i łososiem

Przepis na ten makaron z cukinią i łososiem wpadł mi do głowy, gdy dojrzałam w sklepie świeże, ładne cukinie. Obiad wyszedł boski! Delikatny łosoś, lekko chrupiące cukinie i ugotowany al dente makaron, a do tego świeżość kaparów… mmmm pychotka! Musicie zrobić ten makaron!

Składniki na 2 porcje:cukinia i łosoś

  • 160 g makaronu (tagliatelle lub pappardelle)
  • 1 nieduża cukinia
  • filet z łososia (ok. 150 g)
  • łyżka kaparów
  • kilka listków bazylii
  • kawałek sera parmezan
  • dobra oliwa z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

makaron z cukinią i łososiemFilet z łososia pozbawić skóry i ości. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temperaturze ok. 190oC ok. 15-17 minut. Po tym czasie lekko go ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.

Cukinię wymyć i pokroić bardzo cienko (najlepiej obieraczką do warzyw) w paski (wzdłuż) bez wcześniejszego obierania jej.

W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i na wrzącą wrzucić paski cukinii, po czym po jednej minucie wyjąć je łyżką cedzakową (wody nie wylewać) i wrzucić do zimnej wody (zblanszować). Odcedzić z wody.

W wodzie po cukinii ugotować al dente makaron, odcedzić.

W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos. Na głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek (2-3 łyżki) i wrzucić na nią posiekaną drobno bazylię oraz kapary, poddusić 1-2 minuty. Do tych składników dodać cukinię, a po chwili dorzucić pokrojonego na mniejsze cząstki łososia i całość delikatnie wymieszać. Po kilku chwilach dodać odcedzony makaron, przemieszać szybko, aby makaron został wymieszany z cukinią, łososiem i oliwą.

cukinia   cukinia i łosoś z kaparami

Makaron z cukinią i łososiem ułożyć na talerze, zetrzeć na niego kilka wiórków sera parmezan (np. obieraczką do warzyw), podawać gorący.

Opcjonalnie makaron z cukinią i łososiem można zrobić z sosem śmietanowym, dodając na patelnię do kaparów i bazylii ok. 150 ml śmietany. Wersja z oliwą jest lżejsza.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kopytka w sosie szpinakowo-serowym
Kopytka z sosem szpinakowo-serowym

Kopytka z sosem szpinakowo-serowym Pyszne! Kopytka z sosem szpinakowo-serowym to danie, jakie mogłabym jeść kilka razy w miesiącu (a z...

Zamknij