Makaron z cukinią i łososiem
Makaron z cukinią i łososiem
Przepis na ten makaron z cukinią i łososiem wpadł mi do głowy, gdy dojrzałam w sklepie świeże, ładne cukinie. Obiad wyszedł boski! Delikatny łosoś, lekko chrupiące cukinie i ugotowany al dente makaron, a do tego świeżość kaparów… mmmm pychotka! Musicie zrobić ten makaron!
- 160 g makaronu (tagliatelle lub pappardelle)
- 1 nieduża cukinia
- filet z łososia (ok. 150 g)
- łyżka kaparów
- kilka listków bazylii
- kawałek sera parmezan
- dobra oliwa z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Filet z łososia pozbawić skóry i ości. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku w temperaturze ok. 190oC ok. 15-17 minut. Po tym czasie lekko go ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinię wymyć i pokroić bardzo cienko (najlepiej obieraczką do warzyw) w paski (wzdłuż) bez wcześniejszego obierania jej.
W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i na wrzącą wrzucić paski cukinii, po czym po jednej minucie wyjąć je łyżką cedzakową (wody nie wylewać) i wrzucić do zimnej wody (zblanszować). Odcedzić z wody.
W wodzie po cukinii ugotować al dente makaron, odcedzić.
W czasie, gdy makaron się gotuje, przygotować sos. Na głęboką patelnię wlać oliwę z oliwek (2-3 łyżki) i wrzucić na nią posiekaną drobno bazylię oraz kapary, poddusić 1-2 minuty. Do tych składników dodać cukinię, a po chwili dorzucić pokrojonego na mniejsze cząstki łososia i całość delikatnie wymieszać. Po kilku chwilach dodać odcedzony makaron, przemieszać szybko, aby makaron został wymieszany z cukinią, łososiem i oliwą.
Makaron z cukinią i łososiem ułożyć na talerze, zetrzeć na niego kilka wiórków sera parmezan (np. obieraczką do warzyw), podawać gorący.
Opcjonalnie makaron z cukinią i łososiem można zrobić z sosem śmietanowym, dodając na patelnię do kaparów i bazylii ok. 150 ml śmietany. Wersja z oliwą jest lżejsza.
Smacznego!