Pasta z makreli

pasta z makreliPasta z makreli wędzonej

Makrela to bardzo popularna ryba w Polsce. Jest w czołówce jeśli chodzi o ilość witamin (zwłaszcza z grupy B), białka, selenu. Ma bardzo dużą ilość kwasów Omega-3. Dzięki temu bogactwu jedzenie makreli wspomaga pracę mózgu, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo, wpływa na pracę serca i reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę. Makrela jest bardzo polecana kobietom w ciąży.

Pasta z makreli przypomina mi smak dzieciństwa. Często mama robiła nam kanapki z tą pastą, czasami lekko ją modyfikując.

Składniki:

  • wędzona makrela (moja miała 200 g)
  • 1/2 cebuli (u mnie czerwona)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • pieprz

Z makreli pozbyć się grzbietu i ości, zdjąć skórę. Włożyć ją do miseczki i rozdrobnić widelcem. Cebulkę bardzo drobno posiekać, dodać do ryby. Dodać majonez, musztardę i pieprz, wszystko dokładnie razem wymieszać, rozetrzeć widelcem.

Opcjonalnie można dodać do środka ogórka małosolnego lub ogórka kiszonego.

Do pasty z makreli można też dodać jedno ugotowane i drobno pokrojone jajko.

Chcąc czasem urozmaicić, można do pasty zamiast majonezu dodać serek twarogowy (będzie wtedy delikatniejsza). Można pastę z makreli połączyć również ze szczypiorkiem, porem lub ulubionymi ziołami.

Pastę z makreli nakładać na pokrojone kanapki (bułka, bagietka). Do tego podać ogórki, pomidory, szczypiorek.

Dla wielbicieli tuńczyka polecam pastę z tuńczyka z jajkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Naleśniki z awokado i twarogiem
Naleśniki z awokado i twarogiem

Razowe naleśniki z awokado i twarogiem Przepis ten to pomysł na obiad lub jako przekąska. Jeśli zwiniemy naleśniki z awokado...

Zamknij