Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami
Wcześniej robiłam klasyczną pastę z makreli z cebulką. Taką pamiętam z dzieciństwa, taką robiła mi zawsze mama. Tym razem postawiłam na nowoczesne smaki – pastę z makreli z suszonymi pomidorami i kaparami. Po jej zrobieniu stwierdzam, iż to najlepsza z past kanapkowych, jaką kiedykolwiek jadłam!
Pasta z makreli z suszonymi pomidorami to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Można ją też przygotować na imprezę/przyjęcie i podać na krakersach lub chlebie pumpernikiel tworząc mini kanapeczki, dekorując koperkiem, pietruszką, papryką czerwoną, świeżym ogórkiem. Ja tą pastę zrobię jeszcze na pewno nie raz!
Składniki:
- 1 makrela o wadze ok. 200 g
- 200 g serka kanapkowego (kremowy, twarogowy)
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- pieprz
Makrelę pozbawić skóry oraz ości (najgorsza część przygotowania pasty). Przełożyć do miski i rozgnieść nieco widelcem dodając serek twarogowy.
Pomidory odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Kapary posiekać również drobno.
Pomidory i kapary dodać do makreli z serkiem, doprawić pieprzem (soli nie trzeba, gdyż pasta dzięki makreli i pomidorom będzie dość słona). Wszystko dokładnie rozetrzeć widelcem (ewentualnie można kapary z pomidorami i serkiem zmiksować blenderem, według mnie wersja z posiekanymi warzywami jest smaczniejsza).
Pastę z makreli z suszonymi pomidorami i kaparami odstawić do „przegryzienia się”.
Smacznego!