Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z makreli z suszonymi pomidoramiPasta z makreli z suszonymi pomidorami

Wcześniej robiłam klasyczną pastę z makreli z cebulką. Taką pamiętam z dzieciństwa, taką robiła mi zawsze mama. Tym razem postawiłam na nowoczesne smaki – pastę z makreli z suszonymi pomidorami i kaparami. Po jej zrobieniu stwierdzam, iż to najlepsza z past kanapkowych, jaką kiedykolwiek jadłam!

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami to świetny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Można ją też przygotować na imprezę/przyjęcie i podać na krakersach lub chlebie pumpernikiel tworząc mini kanapeczki, dekorując koperkiem, pietruszką, papryką czerwoną, świeżym ogórkiem. Ja tą pastę zrobię jeszcze na pewno nie raz!

Składniki:

  • 1 makrela o wadze ok. 200 g
  • 200 g serka kanapkowego  (kremowy, twarogowy)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • pieprz

Makrelę pozbawić skóry oraz ości (najgorsza część przygotowania pasty). Przełożyć do miski i rozgnieść nieco widelcem dodając serek twarogowy.

Pomidory odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Kapary posiekać również drobno.

Pomidory i kapary dodać do makreli z serkiem, doprawić pieprzem (soli nie trzeba, gdyż pasta dzięki makreli i pomidorom będzie dość słona). Wszystko dokładnie rozetrzeć widelcem (ewentualnie można kapary z pomidorami i serkiem zmiksować blenderem, według mnie wersja z posiekanymi warzywami jest smaczniejsza).

Pastę z makreli z suszonymi pomidorami i kaparami odstawić do „przegryzienia się”.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
lasagne ze szpinakiem i sosem beszamelowym
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem, serem feta i beszamelem Aksamitne i delikatne danie, w roli głównej szpinak, czyli najgorsza potrawa dla dzieci....

Zamknij