Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami
Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami
Te jakże zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami, rodzynkami i cynamonem robiłam z moim niespełna 2-letnim synkiem na Dzień Babci i Dzień Dziadka 🙂 Ciasteczka są wspaniałe! Mięciutkie w środku, dość słodkie, a co najważniejsze – ZDROWE, więc śmiało możemy je podarować najbliższym 🙂
Zdrowe ciasteczka owsiane z jabłkami to rewelacyjna alternatywa na drugie śniadanie ze szklanką ciepłego kakao.
Składniki na całą blaszkę ciasteczek:
- 2 jabłka
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 2 małe jajka
- garść rodzynek
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Rodzynki zalać wrzątkiem, po ok. 5 minutach odcedzić.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
Olej roztopić (jeśli jest w stałej konsystencji), przestudzić i wymieszać z miodem i rozkłóconymi jajkami.
Płatki owsiane wymieszać z cynamonem, jabłkami, rodzynkami. Całość zalać masą jajeczną, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aby płatki owsiane nieco napęczniały.
Po tym czasie dużą łyżką nakładać część masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formować okrągłe ciastka.
Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec ok. 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Wystudzić przekładając na kratkę. Przechowywać do 2-3 dni w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!