Ciastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymi

Ciastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymiCiastka razowe z czekoladą i płatkami owsianymi

Przepyszne, z dużą ilością płatków owsianych, z czekoladą – ciastka razowe, bo o nich mowa, są szybkie do upieczenia i mogą stanowić „zdrowszą” wersję „czegoś słodkiego” do porannej kawy 😉

Dodatek zdrowej mąki razowej czyni je jeszcze bardziej „zdrowymi” 😉

Składniki:

  • 120 g masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki żytniej razowej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100-150 g czekolady gorzkiej min. 70% kakao (lub groszków czekoladowych)

Masło roztopić na niewielkim ogniu, dodać do niego cukier, wymieszać. Przestudzić. Zmiksować, dodając jajko.

W osobnej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia, płatki owsiane. Całość wsypać do masy maślanej i zmiksować do połączenia się składników.

Na koniec dodać posiekaną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę, wymieszać.

Dużą łyżką nakładać masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formować ciasteczka, lekko spłaszczać. Między ciastkami zachować odstępy, gdyż lekko urosną.

Ciastka razowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra-dół) i piec ok. 15-18 minut do lekkiego zbrązowienia. Po lekkim przestudzeniu przełożyć na kratkę, dostudzić. Przechowywać w zamkniętym pojemniku do kilku dni.

U nas te ciastka razowe zniknęły z pudełka bardzo szybko, zaledwie trzy ostatnie sztuki „załapały” się na zdjęcie…

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z łososia wędzonego
Pasta z łososia wędzonego

Pasta z łososia wędzonego i twarożku Po paście z makreli i paście z tuńczyka przyszła pora na pastę z łososia...

Zamknij