Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladąCiasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Idealnie kruche z zewnątrz, lekko mięciutkie w środku, z mocno wyczuwalnym masłem orzechowym, z drobinkami orzechów i kawałkami czekolady… czyż opis nie zachęca, by je robić i jeść? 🙂Ciasteczka z masłem orzechowym, czekoladą

Z poniższego przepisu wychodzi ok. 12-14 dość sporych ciasteczek. Można je zrobić od razu z podwójnej ilości składników, gdyż bardzo szybko znikają (u nas mimo schowania ich w puszce w kuchennej szafce) 😉

Składniki:

  • 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzeszków)
  • 100 g masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 175 g mąki (dałam pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 jajko
  • 50 g czekolady posiekanej (użyłam gorzkiej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i masło orzechowe lekko roztopić i zmiksować przez kilka minut dodając cukier. Cukier powinien się nieco rozpuścić. Masę przestudzić, wbić jajko, zmiksować.

Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować. Wsypać posiekaną na niewielkie kawałki czekoladę, wymieszać.

Dużą łyżką nabierać masę i układać na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczek nie spłaszczać, gdyż „rozleją” się nieco na boki podczas pieczenia.

Ciasteczka z masłem orzechowym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (góra-dół) i piec ok. 15 minut. Po upieczeniu będą miękkie, ale gdy wystygną, stwardnieją nieco.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
krem ze szparagów
Krem ze szparagów

Krem ze szparagów zielonych z chipsem z parmezanu Gdy sezon szparagowy w pełni, a szparagi tanie, trzeba trochę poszaleć i...

Zamknij