Mazurek z fistaszkami

mazurek z fistaszkami, karmelem i czekoladąMazurek z fistaszkami, karmelem i czekoladą

To był pierwszy mazurek, jaki zrobiłam na ubiegłe Święta. Był tak pyszny, że niestety nie doczekał się Wielkanocy i został zjedzony przed nią. Mazurek z fistaszkami w smaku przypomina batona Snickers, ale według mnie jest o niebo lepszy! Nie jest tak słodki, jak sam batonik.

Kruche ciasto, solone fistaszki, słodki karmel i gorzka czekolada – takie połączenie jest moim ulubionym i w tym roku na pewno zrobię tego mazurka z fistaszkami jeszcze raz!

Składniki na kruche ciasto:

  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki wyrobić szybko na elastyczną masę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 30 cm i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem, natomiast boki zawinąć w wałeczek. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 20 minut do zezłocenia. Jeśli będzie się wybrzuszał, można położyć na niego papier do pieczenia i wysypać suchą fasolkę. Kruche ciasto ostudzić.

ciasto kruche na mazurek   mazurek z kremem orzechowym

Składniki na krem orzechowy:

  • 150 g masła orzechowego (np. wykonanego samodzielnie)
  • 150 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować krótko z masłem orzechowym, pod koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Masę wylać na wierzch mazurka.

mazurek fistaszkowy   mazurek fistaszkowy z czekoladą

Składniki na sos karmelowy:

  • 125 g brązowego cukru
  • 3 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła

Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować aż do roztopienia się cukru. Podgrzewać do momentu, aż masa będzie o ładnym brązowym kolorze. Zdjąć z panika i wmieszać kremówkę i masło. Energicznie mieszać. Wystudzić.

Można użyć też gotowego kajmaku z puszki. Można zrobić też wersję bez karmelu, ale wtedy nie będzie to to samo 😉mazurek

Ponadto:

  • 1-1,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Na mazurka i wyłożony krem orzechowy wysypujemy orzeszki solone. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oraz sosem karmelowym.

Mazurek z fistaszkami i karmelem to świetny przepis na Wielkanoc. Można go zrobić kilka dni wcześniej (choć zapewne nie doczeka wtedy Świąt) 😉

Smacznego!

Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!
lubie-to-png

Przeczytaj inne:
Torcik śliwkowy
Torcik śliwkowy

Torcik śliwkowy na zimno Wspaniały smak! Rewelacyjny deser! Idealny na ciepłe popołudnia! Prosty do wykonania! To wszystko o torciku śliwkowym...

Zamknij