Mazurek z fistaszkami
Mazurek z fistaszkami, karmelem i czekoladą
To był pierwszy mazurek, jaki zrobiłam na ubiegłe Święta. Był tak pyszny, że niestety nie doczekał się Wielkanocy i został zjedzony przed nią. Mazurek z fistaszkami w smaku przypomina batona Snickers, ale według mnie jest o niebo lepszy! Nie jest tak słodki, jak sam batonik.
Kruche ciasto, solone fistaszki, słodki karmel i gorzka czekolada – takie połączenie jest moim ulubionym i w tym roku na pewno zrobię tego mazurka z fistaszkami jeszcze raz!
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić szybko na elastyczną masę. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie rozwałkować je na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 30 cm i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać widelcem, natomiast boki zawinąć w wałeczek. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 20 minut do zezłocenia. Jeśli będzie się wybrzuszał, można położyć na niego papier do pieczenia i wysypać suchą fasolkę. Kruche ciasto ostudzić.
Składniki na krem orzechowy:
- 150 g masła orzechowego (np. wykonanego samodzielnie)
- 150 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek zmiksować krótko z masłem orzechowym, pod koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę. Masę wylać na wierzch mazurka.
Składniki na sos karmelowy:
- 125 g brązowego cukru
- 3 łyżki wody
- 75 ml śmietany kremówki
- 25 g masła
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Gotować aż do roztopienia się cukru. Podgrzewać do momentu, aż masa będzie o ładnym brązowym kolorze. Zdjąć z panika i wmieszać kremówkę i masło. Energicznie mieszać. Wystudzić.
Można użyć też gotowego kajmaku z puszki. Można zrobić też wersję bez karmelu, ale wtedy nie będzie to to samo 😉
Ponadto:
- 1-1,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na mazurka i wyłożony krem orzechowy wysypujemy orzeszki solone. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oraz sosem karmelowym.
Mazurek z fistaszkami i karmelem to świetny przepis na Wielkanoc. Można go zrobić kilka dni wcześniej (choć zapewne nie doczeka wtedy Świąt) 😉
Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Polub mnie na facebooku, a będziesz na bieżąco!