Czekoladowe babeczki z karmelem
Czekoladowe babeczki z karmelem
Kruchy czekoladowy spód i delikatny krem karmelowy… Idealne na przyjęcia i dość szybkie w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy wylepianiu foremek, ale warto! Czekoladowe babeczki z karmelem to alternatywa dla babeczek kajmakowych z orzeszkami. Tam mamy jasne spody i ciemną górę, tu na odwrót 😉 Obie wersje są smaczne i właściwie można zrobić je jednocześnie, dzieląc ciasto na pół, do jednego dosypując kakao.
Składniki na kruche spody na ok. 20-30 sztuk:
- 290 g maki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 żółtka
Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i posiekać je nożem. Wrzucić żółtka i wszystko szybko, dokładnie wyrobić, zagnieść (najlepiej rękoma). Ciasto musi być miękkie i delikatne. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrajać np. kubkiem kółka o średnicy nieco większej niż formy do babeczek. Ciastem wyklejać foremki. W każdej ponakłuwać widelcem spód. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 25 minut.
- 1 puszka masy kajmakowej
- 90 g masła
Miękkie masło zmiksować i dodawać powoli kajmak. Wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.
Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.
Smacznego!