Czekoladowe babeczki z karmelem

Czekoladowe babeczki z karmelemCzekoladowe babeczki z karmelem

Kruchy czekoladowy spód i delikatny krem karmelowy… Idealne na przyjęcia i dość szybkie w wykonaniu. Najwięcej pracy jest przy wylepianiu foremek, ale warto! Czekoladowe babeczki z karmelem to alternatywa dla babeczek kajmakowych z orzeszkami. Tam mamy jasne spody i ciemną górę, tu na odwrót 😉 Obie wersje są smaczne i właściwie można zrobić je jednocześnie, dzieląc ciasto na pół, do jednego dosypując kakao.

Składniki na kruche spody na ok. 20-30 sztuk:

  • 290 g maki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 żółtka

Mąkę przesiać do miski razem z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i posiekać je nożem. Wrzucić żółtka i wszystko szybko, dokładnie wyrobić, zagnieść (najlepiej rękoma). Ciasto musi być miękkie i delikatne. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrajać np. kubkiem kółka o średnicy nieco większej niż formy do babeczek. Ciastem wyklejać foremki. W każdej ponakłuwać widelcem spód. Wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika i piec ok. 25 minut.

Składniki na masę karmelową:babeczki czekoladowe z karmelem

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 90 g masła

Miękkie masło zmiksować i dodawać powoli kajmak. Wszystko dokładnie zmiksować na puszystą masę. Schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki.

Pozostałe białka można wykorzystać na inne przepisy.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z białych szparagów
Krem z białych szparagów

Krem z białych szparagów z mleczkiem kokosowym Wspaniała, delikatna, aksamitna zupa krem z białych szparagów, z dodatkiem mleczka kokosowego. Szparagi...

Zamknij