Czekoladowa tarta z truskawkami

Czekoladowa tarta z truskawkamiCzekoladowa tarta z truskawkami

Czekolada + truskawki = idealne połączenie! Czekoladowa tarta z truskawkami jest obłędna. Kruche ciasto, delikatne, aksamitne i intensywnie czekoladowe wypełnienie oraz lekko kwaśne, orzeźwiające truskawki. Bomba smakowa!

Tym razem połączyłam czekoladowy spód, czekoladowy krem i truskawki. Z poniższego przepisu można jednak usunąć czekoladę (z kremu), dodając wanilię i zrobić czekoladowy spód, waniliowy krem i truskawki.

Składniki na spód:

  • 400 g herbatników czekoladowych
  • ok. 160 g masła

Masło roztopić w niewielkim rondelku. Herbatniki zmielić na proszek w malakserze. Można też (jak nie macie malaksera) włożyć herbatniki do foliowego woreczka i zbić je tłuczkiem. Ciasto kruche można zrobić też według przepisu na tartę z budyniem dodając do ciasta nieco mniej mąki pszennej na korzyść gorzkiego kakao (ze 2-3 łyżki). Spód ciasteczkowy wysypać do formy na tartę (o średnicy ok. 28-30 cm), wyrównać, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Jak robicie ciasto kruche, należy z nim postępować jak w przepisie na powyższą tartę z budyniem i owocami.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 600 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 175 g gorzkiej czekolady

W garnku zagotować mleko. Zdjąć z ognia.

Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać obie mąki, dokładnie zmiksować. Całość wlać na gorące mleko, dokładnie mieszając, by nie powstały grudki, zagotować, aż krem zgęstnieje (ok. 1-2 minut). Zdjąć z ognia.

Do gorącego kremu wrzucić połamaną na kosteczki gorzka czekoladę, mieszać, aż do jej rozpuszczenia. Krem nieco wystudzić, ale jeszcze lekko ciepły wylać na przygotowany wcześniej spód.

Czekoladowa tarta   Czekoladowa tarta z czekoladowym kremem

Jeśli wolicie, gorzka czekoladę można pominąć i zrobić czekoladową tartę z waniliowym kremem (wystarczy dodać nasionka wydrążone z laski wanilii – dodajemy je do gotującego się mleka).

Ponadto:

  • 700 g truskawek

Truskawki odszypułkować, wymyć, dokładnie osuszyć i ułożyć na czekoladowej tarcie.

Czekoladową tarte z truskawkami schłodzić przed podaniem.

Z białek, jakie Wam pozostaną po przygotowaniu czekoladowej tarty z truskawkami, możecie przyrządzić wiele ciekawych przepisów (wykorzystanie białek).

Smacznego!

Przeczytaj inne:
zupa krem z cukinii
Krem z cukinii

Zupa - krem z cukinii Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej - im młodsza, tym lepsza. W naszym kraju obecnie znajduje...

Zamknij