Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniemCiasto kruche z rabarbarem i budyniem

Przepyszny kruchy spód, kwaśny rabarbar, słodki, aksamitny budyń i chrupiąca kruszonka… Czego chcieć więcej?… Kolejnego kawałka! Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem jest przepyszne i znika w okamgnieniu.

Składniki na ciasto kruche:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie, ale nadaje bardzo ciekawego aromatu)

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cynamonem. Wbić jajko i dodać pokrojone na małe kawałeczki masło. Wszystko szybko zagnieść, przykryć folią i schłodzić w lodówce.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Składniki na nadzienie:

  • 600-700 g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Rabarbar pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 cm) i wymieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić.

Składniki na budyń:

  • 600 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka masła

W garnku podgrzać 450 ml mleka, roztopić w nim masło i cukier, zagotować. Żółtka zmiksować w pozostałym mleku dodając mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać na nie przygotowaną mieszankę cały czas mieszając. Gotować ok. 1 minuty, po czym odstawić do wystudzenia, przykrywając wcześniej folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu.

Zamiennie można użyć gotowego budyniu z torebki (najlepiej 2 opakowań) dodając do nich jednak nieco mniej mleka niż w przepisie (by nie był zbyt wodnisty).

Wykonanie:

Ciasto z rabarbarem   Ciasto z rabarbarem i budyniem

Formę o wymiarach ok. 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę lub nieco ponad połowę ciasta kruchego, dociskając do dna. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze ok. 180ºC  przez ok. 15 minut.

Po tym czasie (może być na gorące ciasto) wyłożyć na nie rabarbar, a na rabarbar budyń. Na budyń zetrzeć lub skruszyć pozostałą część ciasta kruchego.

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 40 minut.

Opcjonalnie, gdy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Kaszotto ze szpinakiem
Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kaszotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Kaszotto czyli spolszczone risotto ;) Kaszotto ze szpinakiem = samo zdrowie! Tym razem postawiłam...

Zamknij