Kaszotto z kurczakiem
Kaszotto z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami
Oh! Co to był za obiad! Kaszotto z kurczakiem, z dodatkiem wyrazistej rukoli i słonych suszonych pomidorów wyszło tak genialne, że powtarzałam je dwa dni z rzędu, co rzadko mi się zdarza 😉 Świetnie sprawdzi się a porze obiadowej, czy jako kolacja na ciepło. Do dania dodałam rukole, jednak świetnie pasować tu będzie też świeży szpinak.
Polecam wszystkim dbającym o linię, gdyż danie jest sycące i na długo pozostaje w brzuszku 😉
Składniki na 2 porcje:
- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- kilka suszonych pomidorów z zalewy + olej z nich
- 2 garście rukoli
- 2 plastry sera feta (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować w osolonej wodzie (ok. 1 i 1/4 szklanki wody) do miękkości (ok. 15 minut).
Kurczaka wymyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z odrobiną oliwy (można użyć oleju z suszonych pomidorów). Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w kostkę pomidory suszone i wsypać ugotowaną kaszę (rozdrabniając ewentualnie powstałe grudki widelcem). Wszystko mieszać, opcjonalnie dodając nieco oleju z suszonych pomidorów. Pod koniec dodać pokrojony w kostkę ser feta oraz wymytą rukolę, doprawić do smaku. Gdy rukola zacznie więdnąć, kaszotto z kurczakiem wyłożyć na talerze, podawać gorące.
Smacznego!