Dip serowy

dip serowy na ciepłoDip serowy do nachos

dip serowyRewelacyjny dodatek do nachos, ale także do surowych warzyw czy do dań mięsnych. Możecie go podać w małej miseczce, a wokół wysypać nachos lub świeże, pokrojone w paski warzywa (marchew, ogórek, seler naciowy, itp.). Dip serowy świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Zawsze (bynajmniej u nas) ma wielu zwolenników. Podawany na ciepło jest po prostu obłędny w smaku! Bardzo fajnie smakuje też z frytkami, ciepłymi warzywami, czy z kurczakiem.

Składniki:dip serowy

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka startego sera żółtego (najlepiej Cheddar)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta czerwonej ostrej papryki (opcjonalnie)

cheeseW rondlu roztopić masło, wsypać mąkę i trzepaczką połączyć oba składniki, by nie było grudek. Chwilę podsmażyć. Wlać mleko i cały czas mieszać trzepaczką, by sos miał jednolitą konsystencję. Sos podgrzewać i mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać ser żółty, podgrzać do jego roztopienia. Wystudzić lekko i przelać do salaterki.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Puree z dyni
Puree z dyni

Puree z dyni Puree z dyni bardzo często będę wykorzystywała w swoich przepisach. Postanowiłam więc stworzyć osobny wpis, który krok...

Zamknij