Frytki z piekarnika

frytki z piekarnikaFrytki z piekarnika

Frytki jadł chyba każdy z nas. Niewielu jednak zdaje siebie pewnie sprawę, co się kryje we frytkach kupionych w barach typu fast food. W najgorszym wypadku we frytkach nie znajdziemy nawet… ziemniaków! A przecież wydawałoby się, że jest to główny składnik frytek!

Ja, osoba lubiąca zdrową żywność, również miewam zachcianki na coś typu fast food. Często udaje mi się znaleźć wspaniałe, zdrowe zamienniki, jak np. domowe hamburgery zamiast kupnych, tortilla zamiast kebaba.

Tym razem postawiłam na frytki z piekarnika z użyciem niewielkiej ilości oleju. Frytki z piekarnika świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu (nawet najprostszych kotletów), na kolację (dzięki niskiej zawartości oleju nie są ciężkostrawne) czy jako dodatek do dań z grilla.

frytki_marynataSkładniki:

  • sporej wielkości ziemniaki (po ok. 2 sztuki na osobę)
  • olej rzepakowy (mniej więcej 1 łyżka na 2 ziemniaki)
  • sól
  • cukier (ok. 2 łyżki)
  • ulubione przyprawy: papryka, tymianek, rozmaryn, czosnek

Ziemniaki obrać i pokroić w paski przypominające frytki. Wypłukać je ze skrobi. Do sporej miski wlać zimną wodę, dodać do niej cukier (wspomniane 2 łyżki są na ok. 2-3 porcje frytek z piekarnika), wymieszać. Do wody z cukrem wrzucić pokrojone ziemniaki i moczyć je w tej wodzie przez ok. 30 minut. Dzięki temu zabiegowi, frytki z piekarnika będą bardziej chrupiące z zewnątrz.frytki

Po upływie wymaganego czasu wyjąć frytki, odsączyć z wody i osuszyć (np. ręcznikiem papierowym). Ziemniaki umieścić w suchej misce, wlać do nich olej, wsypać nieco soli i opcjonalnie dodać ulubione przyprawy. Całość wymieszać. Frytki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając odstępy między nimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220oC i piec ok. 30 minut do zezłocenia (czas uzależniony jest od odmiany ziemniaków a także od wielkości frytek – należy spróbować przed wyjęciem, czy są wystarczająco upieczone w środku.

frytki   domowe frytki

Frytki z piekarnika podawać gorące z ulubionymi dodatkami, jak np. z keczupem, sosem czosnkowym, salsą, dipem serowym, guacamole lub po prostu z solą.

Smacznego!

zmiksowana-pl-scroll
Przeczytaj inne:
Surówka z koprem włoskim
Surówka z koprem włoskim

Surówka z koprem włoskim, selerem naciowym, jabłkiem i roszponką Bardzo smaczna, zdrowa i mocno chrupiąca surówka z koprem włoskim, z...

Zamknij