Sałatka z ciecierzycą i fetą
Sałatka z ciecierzycą i fetą z dressingiem koperkowym
Pyszna, zdrowa sałatka z ciecierzycą i fetą, z dodatkiem świeżych pomidorów, ulubionej sałaty, szczypiorku, polana dressingiem miodowo-musztardowym z koperkiem. Pychotka!
Sałatka z ciecierzycą i fetą to świetna kompozycja na lunch. Można ją zabrać ze sobą do pracy.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 5-6 garści ulubionej sałaty (masłowa, roszponka, rukola)
- 2 pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- 1/3 papryki czerwonej
- kilka gałązek szczypiorku
- 4 plastry sera feta (lub sera koziego)
Sałatę wymyć, osuszyć i ułożyć na talerzach, Wymyte pomidory i paprykę pokroić w kostkę, dodać do sałaty. Odsączoną ciecierzycę posypać na sałatkę. Ser feta pokruszyć, dodać do pozostałych składników. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Składniki na dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 płaska łyżeczka miodu płynnego
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 1/4 pęczka koperku
- sól
- pieprz
Koperek wymyć, bardzo drobno posiekać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dressingu. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsać tak, aby dressing był jednolitej konsystencji.
Dressingiem polać sałatkę.
Smacznego!