Sałatka z ciecierzycą i fetą

Sałatka z ciecierzycą i fetąSałatka z ciecierzycą i fetą z dressingiem koperkowym

Pyszna, zdrowa sałatka z ciecierzycą i fetą, z dodatkiem świeżych pomidorów, ulubionej sałaty, szczypiorku, polana dressingiem miodowo-musztardowym z koperkiem. Pychotka!

Sałatka z ciecierzycą i fetą to świetna kompozycja na lunch. Można ją zabrać ze sobą do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 5-6 garści ulubionej sałaty (masłowa, roszponka, rukola)
  • 2 pomidory (lub kilka pomidorków koktajlowych)
  • 1/3 papryki czerwonej
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 4 plastry sera feta (lub sera koziego)

Sałatę wymyć, osuszyć i ułożyć na talerzach, Wymyte pomidory i paprykę pokroić w kostkę, dodać do sałaty. Odsączoną ciecierzycę posypać na sałatkę. Ser feta pokruszyć, dodać do pozostałych składników. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

Składniki na dressing:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 płaska łyżeczka miodu płynnego
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • 1/4 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Koperek wymyć, bardzo drobno posiekać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dressingu. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsać tak, aby dressing był jednolitej konsystencji.

Dressingiem polać sałatkę.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
frytki z piekarnika
Frytki z piekarnika

Frytki z piekarnika Frytki jadł chyba każdy z nas. Niewielu jednak zdaje siebie pewnie sprawę, co się kryje we frytkach...

Zamknij