Sałatka z bobem i tuńczykiem

Sałatka z bobem i tuńczykiemSałatka z bobem i tuńczykiem

Pyszna, zdrowa, kolorowa sałatka z bobem i tuńczykiem w roli głównej. Idealna w sezonie letnim, gdy mamy przepyszny bób dostępny na straganach. Wybierajmy te świeże ziarna, najlepiej nie pakowane w folię, przez którą bób „dusi” się.

Składniki na 2 porcje:Sałatka z tuńczykiem i bobem

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 4-6 garści ulubionej sałaty (u mnie rzymska i rukola)
  • 1 szklanka bobu
  • kilka czarnych oliwek
  • cebula dymka
  • 2 łyżki pestek słonecznika (lub orzeszków piniowych)

Bób dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, po czym zalać go świeżą zimną wodą (musi jej być ponad dwukrotnie więcej niż bobu) z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Zagotować i gotować do miękkości. Młody bób będzie gotowy już po ok. 10-15 minutach, stary potrzebuje więcej czasu. Mniej więcej w połowie gotowania wsypać łyżeczkę soli. Gotować na dość wysokim ogniu. Po ugotowaniu bób ostudzić i obrać z łupinek.

Sałatę dokładnie wymyć, ułożyć na głębokich talerzach. Na nią położyć podzielonego na cząstki tuńczyka, obrany bób, pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną dymkę.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż się zrumieni, posypać nim sałatkę.

Składniki na dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu (lub 3/4 cukru trzcinowego)
  • sól
  • pieprz

Wszystkie składniki umieścić w np. małym słoiczku, zakręcić go i dokładnie wstrząsnąć, aby dressing miał jednolitą konsystencję.

Dressingiem polać sałatkę, podawać od razu po przygotowaniu z pieczywem lub grzankami.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe z orzechami włoskimi i żurawiną Zaraz obok ciasta marchewkowego, muffinki marchewkowe to mój ulubiony wypiek z wykorzystaniem marchewki....

Zamknij