Sałatka z kurczakiem i grzankami
Sałatka z kurczakiem i grzankami z sosem Cezar
Przepyszna, chrupiąca sałatka z kurczakiem i grzankami, z dodatkiem wyrazistego sera parmezan. Całość polana przepysznym dressingiem Cezara. Sałatka z kurczakiem i grzankami jest pożywna, może stanowić samodzielny posiłek, np. kolację lub lunch.
Do sałatki można użyć ulubionych rodzajów sałat. Najlepiej smakuje z domowymi grzankami, u mnie lekko czosnkowe.
Składniki na 2 porcje:
- 1/4 główki sałaty lodowej
- 2 garście rukoli
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- 1/2 długiego ogórka
- 2 kromki razowego chleba
- kawałek sera parmezan
- 1/2 ząbka czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Pierś z kurczaka wymyć, oczyścić z błon, pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plasterki czosnek i pokrojony chleb. Podsmażyć, aż grzanki zrobią się chrupiące.
Sałatę wymyć i osuszyć, wrzucić do dużej miski.
Ogórka obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki, dodać do sałaty.
Składniki na dressing:
- 1 ząbek czosnku
- 2 fileciki anchois
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4 łyżeczki tartego parmezanu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki białego octu winnego
Czosnek przecisnąć przez praskę, anchois bardzo drobno posiekać. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami (np. w słoiczku: wrzucić wszystko do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsać całością do uzyskania jednolitego sosu).
Dressing wlać do sałaty z ogórkiem, wszystko razem wymieszać. Sałatę ułożyć na talerzach, dodać podsmażonego, ciepłego jeszcze kurczaka oraz chrupiące, ciepłe grzanki. Dodać kilka kawałków (starty na tarce) parmezanu. Sałatkę z kurczakiem i grzankami podawać od razu.
Smacznego!