Sałatka Cezar

sałatka CezarSałatka Cezar

Jedna z moich ulubionych – sałatka Cezar. Jest prosta, szybka i pożywna. Świetna zarówno na kolację, jak i w porze lunchu. Wspaniała z tradycyjnym przepisem na dressing.

Składniki na 2-3 porcje:

  • sałata rzymska (preferuję małe odmiany-mini sałaty i daję co najmniej 2 sztuki)
  • spory filet z piersi kurczaka
  • 3 kromki chleba tostowego lub np. kawałek bagietki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Filety z piersi kroimy w kostkę (o boku ok. 1,5-2 cm) i obsypujemy szczyptą soli i pieprzu. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Pieczywo kroimy w kosteczkę (o boku ok. 1-1,5 cm) i podsmażamy z dodatkiem oliwy na patelni do uzyskania grzanek. Do grzanek można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki (niezbyt małe), wrzucamy do miski.

Składniki na dressing:Cezar Salad

  • 2 nieduże ząbki czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4 łyżeczki tartego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki białego octu winnego

Czosnek przecisnąć przez praskę, anchois bardzo drobno posiekać. Wymieszać wszystko z pozostałymi składnikami (np. w słoiczku: wrzucić wszystko do małego słoiczka, zakręcić i mocno potrząsać całością do uzyskania jednolitego sosu).

Sałatę wymieszać z dressingiem. Dodać do niej kurczaka. Ułożyć na talerzach i posypać grzankami i płatkami parmezanu.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem i papryką
Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem

Ciasto francuskie z brokułami i kurczakiem Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Zamiast tradycyjnie zamykanych kopertek z ciasta francuskiego...

Zamknij