Pszenny chleb na drożdżach

Pszenny chleb na drożdżachPszenny chleb na drożdżach

Bardzo prosty pszenny chleb na drożdżach. Jedyny minus – oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta 😉 Ale przyznam szczerze, że WARTO! Pszenny chleb na drożdżach jest genialny w smaku! Po jego upieczeniu, jeszcze przed wystygnięciem, zniknęło pół bochenka w okamgnieniu! Z truskawkową konfiturą i szklanką mleka zrobił furorę!

Pszenny chleb na drożdżach jest delikatny, puszysty, mniej zbity niż chleb na maślance. Świetnie pasuje zarówno do słodkich dodatków, jak i do słonych.

Składniki:Chleb na drożdżach pszenny

  • 3 i 1/2 szklanki maki pszennej (ja zmieszałam zwykłą mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą)
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko (do posmarowania wierzchu chleba)

W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier. Zaczyn odstawić na ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki i nieco podrośnie).

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Wlać do niej letnią wodę i wyrośnięty zaczyn i całość połączyć ze sobą (dłońmi lub mikserem nakładkami do ciasta drożdżowego). Ciasto miksować dość długo (10-15 minut), aby było jednolite i elastyczne. Pod koniec wlać łyżeczkę oliwy, miksując nadal.

Ciasto uformować w kulę, włożyć do sporej miski i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.

Po tym czasie ciasto uderzyć pięścią i znów przykryć, zostawiając je na kolejne 45 minut do podrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego wałek i przenieść do formy keksówki (moja o długości 22 cm) wysmarowanej oliwą. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45-60 minut.

Ciasto na pszenny chleb na drożdżach   Wyrośnięty pszenny chleb na drożdżach

Pszenny chleb drożdżowyPiekarnik nagrzać do temperatury 200oC (góra-dół). Chleb posmarować z wierzchu (pędzelkiem) roztrzepanym jajkiem i wstawić go do piekarnika. Piec ok. 35-40 minut.

Pszenny chleb na drożdżach wyjąć z keksówki, gdy nieco ostygnie, wystudzić na kratce.

Przechowywać owinięty w lnianą ściereczkę lub papier.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Krem z brokułów i jarmużu
Krem z brokułów i jarmużu

Krem z brokułów i jarmużu Idealna zupa na zimę - krem z brokułów i jarmużu: rozgrzewa, syci, smakuje, a przy...

Zamknij