Guacamole

guacamoleGuacamole

Guacamole to meksykańska salsa (dip) przygotowany z awokado. W Meksyku podaje się ten dip do większości przystawek. U nas bardzo chętnie przyrządzany jest do przystawek z placków tortilli. Standardowe guacamole zawiera również limonkę i sól. Można je jednak modyfikować na bardzo wiele sposobów, dodając np. kolendrę, pomidory, chilli, cebulę, czosnek.

Sos guacamole idealnie pasuje do nachosów, frytek, tortilli, quesadilla, czy nawet dań z grilla. To, co dodamy do środka, uzależnione jest od nas, od gustu i smaku. Proponuję najpierw wypróbować podstawową wersję, a później szaleć z dodatkami.

Poniżej przepis na dość tradycyjne guacamole, jednakże według mnie najlepsze w smaku.

Składniki:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 małej cebulki czerwonej lub szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chilli (opcjonalnie)
  • kolendra (opcjonalnie)
  • sól

guacamole z awokadoAwokado wymyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i zdjąć skórę. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny (aby awokado nie zmieniło koloru na ciemnobrązowy) i rozetrzeć widelcem. Dodać sól. Cebulkę bardzo drobno posiekać, dodać do guacamole. Czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, kolendrę posiekać – wszystko dodać do guacamole i razem ze sobą dokładnie wymieszać, rozcierając widelcem.

Guacamole najlepiej nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, gdyż po kilku godzinach ciemnieje.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów Bardzo zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla kupnych wędlin, pasztetów, czy serów - pasta...

Zamknij