Kopytka z serem i koperkiem

Kopytka z serem i koperkiemKopytka z serem i koperkiem

Kopytka z serem i koperkiem, z dodatkiem świeżego szczypiorku to alternatywna wersja do klasycznych kopytek, czy kopytek z serem. W ten sposób można przemycić nieco „zieleniny” niezbyt lubianej przez dzieci 😉 Dzięki temu danie jest zdrowsze i bogatsze w więcej witamin 🙂

Składniki:

  • 1/5 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka koperku
  • kilka gałązek szczypiorku

Ziemniaki obrać i ugotować. Ciepłe przecisnąć przez praskę lub zbić tłuczkiem. Ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać twaróg, jajko i obie mąki, a także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić dłońmi, w razie potrzeby podsypując mąką pszenną (starać się nie dodawać jej zbyt dużo, gdyż kopytka mogą wyjść za twarde).

Ciasto podzielić na mniejsze porcje i z każdej uformować wałeczek, rolując go na stolnicy. Ciasto kroić na kawałki pożądanej wielkości (ok. 1,5-2 cm) pod lekkim skosem. Technikę tą pokazałam na zdjęciach przy kopytkach.Kopytka z koperkiem

W sporym garnku zagotować wodę (dość sporo) z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać kopytka z serem i koperkiem (partiami, nie wszystkie na raz) i gotować je do 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerz.

Kopytka z serem i koperkiem można odgrzewać następnego dnia. Podawać je można z jogurtem naturalnym z dodatkiem szczypiorku, czy polane masełkiem.

Smacznego!

Przeczytaj inne:
Święta Bożego Narodzenia
Wesołych Świąt

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam samych wspaniałych smakołyków na stołach, aby gotowanie w te dni sprawiło Wam choć...

Zamknij