Kopytka z serem i koperkiem
Kopytka z serem i koperkiem
Kopytka z serem i koperkiem, z dodatkiem świeżego szczypiorku to alternatywna wersja do klasycznych kopytek, czy kopytek z serem. W ten sposób można przemycić nieco „zieleniny” niezbyt lubianej przez dzieci 😉 Dzięki temu danie jest zdrowsze i bogatsze w więcej witamin 🙂
Składniki:
- 1/5 kg ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 pęczka koperku
- kilka gałązek szczypiorku
Ziemniaki obrać i ugotować. Ciepłe przecisnąć przez praskę lub zbić tłuczkiem. Ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać twaróg, jajko i obie mąki, a także posiekany drobno koperek i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wyrobić dłońmi, w razie potrzeby podsypując mąką pszenną (starać się nie dodawać jej zbyt dużo, gdyż kopytka mogą wyjść za twarde).
Ciasto podzielić na mniejsze porcje i z każdej uformować wałeczek, rolując go na stolnicy. Ciasto kroić na kawałki pożądanej wielkości (ok. 1,5-2 cm) pod lekkim skosem. Technikę tą pokazałam na zdjęciach przy kopytkach.
W sporym garnku zagotować wodę (dość sporo) z dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać kopytka z serem i koperkiem (partiami, nie wszystkie na raz) i gotować je do 2-3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
Kopytka z serem i koperkiem można odgrzewać następnego dnia. Podawać je można z jogurtem naturalnym z dodatkiem szczypiorku, czy polane masełkiem.
Smacznego!